Virkemidler i russisk sikkerhetspolitikk
Hvordan skal vi forholde oss til Russland militært?
Fakta om prosjektet
Oppdragsgiver
Forsvarsdepartementet
Militærmakten er blitt et stadig viktigere virkemiddel i russisk utenrikspolitikk, alene eller i kombinasjon med andre sikkerhetspolitiske virkemidler. Russlands folkerettsstridige angrep på Ukraina er et tydelig signal om at Russland er villig til å bruke sine militære maktmidler overfor militært svakere naboland. På samme måte signaliserte den russiske intervensjonen i Syria høsten 2015 at Russland har både evne og vilje til å bruke militærmakt for å fremme sine interesser i andre deler av verden.
Forsvaret og norske myndigheter har derfor behov for kunnskap om utviklingen i russisk forsvars- og sikkerhetspolitikk og hvilke sikkerhetspolitiske utfordringer denne vil kunne innebære for Norge og Nato i årene som kommer. FFIs russlandsprosjekt understøtter norsk forsvarsplanlegging ved å frembringe forskningsbasert kunnskap om Russland som militær og sikkerhetspolitisk aktør.
I tidligere russlandsprosjekt har vi studert den strukturelle omleggingen og materielle moderniseringen av det russiske forsvaret siden 2008 og russisk tenkning rundt militærmaktens anvendelse. I dette prosjektet vil vi se på hvordan Russland tilpasser sin sikkerhetspolitiske virkemiddelbruk til forskjellige situasjoner og mål, i og utenfor det post-sovjetiske området, og hvordan ulike virkemidler kombineres. I tillegg vil vi videreføre FFIs forskning på temaer som russisk forsvarsøkonomi, forsvarsindustri og militærteknologi.
Våre forskere på prosjektet
Miljøet har gjennom mange år bygd opp en kompetanse på internasjonalt nivå når det gjelder Russlands forsvars- og sikkerhetspolitikk, særlig i nordområdene.