Soldaten i framtidens operasjoner

Viten 2024
Espen Hofoss Kathinka Louise Rinvik Bratberg

Denne lederen er skrevet av Kenneth Ruud, administrerende direktør ved FFI.

Hvorfor er forskning viktig for soldaten?

Dette magasinet handler om soldaten i framtidens operasjoner.

Det er langt fra en uttømmende eller fullstendig vitenskapelig avhandling om emnet. Magasinet du holder i hendene, gir noen smakebiter på hva vi jobber med ved FFI. Det er en fortelling om hva vi mener blir viktig for Forsvaret og FFI framover for å dra nytte av teknologisk utvikling og forsvarsløftet.

Med soldat mener vi ikke bare fotsoldaten. En soldat er en person som tilhører krigsmakten. Temaene vi skriver om, er relevante for alle i Forsvaret, fra menig til øverste sjef.

I FFIs strategi mot 2044 har vi plukket ut fem satsingsområder. Tre av dem preger denne utgaven av Viten: multidomeneoperasjoner, situasjonsforståelse og datadrevet forsvar.

Vi skriver både om soldatens omgivelser, framtidens operasjoner og systemene av soldatutrustning og teknologi som framtidens soldat må forholde seg til. Etter at du har lest denne utgaven, håper vi at du forstår hvorfor disse tre områdene er plukket ut som spesielt viktige for forskning, utvikling og innovasjon ved FFI og i Forsvaret.

Det er flere viktige spørsmål vi forsker på, som definitivt angår framtidens soldat, men som vi har valgt å holde utenfor dette Viten: Hvordan dannes forsvarsvilje i befolkningen? Hvordan kan Forsvaret rekruttere og beholde menneskene de trenger? Hva slags etiske og teknologiske rammer finnes for menneskelig forbedring? Hvordan skal vi oppdage og beskytte oss mot påvirkningsoperasjoner?

Disse spørsmålene, såkalte menneskelige faktorer, kunne vært et helt eget Viten. Mennesket vil fortsatt være Forsvarets viktigste ressurs.

Vi er inne i en tid med ustabilitet, uforutsigbarhet og uroligheter. Det krever mye av oss. De kommende årene skal forsvarsbudsjettet dobles. Det skal gjøres store investeringer som vil påvirke Forsvaret i mange år fremover. Samtidig går teknologiutviklingen stadig raskere.

For å få mest mulig forsvarsevne ut av forsvarsbudsjettet må vi gjøre fremtidsrettede valg som kan ta inn over seg teknologiutviklingen, og sørge for at soldaten har de beste forutsetninger for å løse sine oppgaver. Forskning, utvikling og innovasjon er nøkkelen for å lykkes med dette.

Nylig publisert