Hva kreves av framtidens soldat?
– Det sikreste vi kan si om framtidens krigføring, er at krigens natur forblir mer eller mindre uendret, mens krigens karakter vil endres, mener Forsvarets sjefssersjant Rune Wennberg.
Rune Wenneberg
Det sikreste vi kan si om framtidens krigføring, er at krigens natur forblir mer eller mindre uendret, mens krigens karakter vil endres. Det vil si at soldatene fremdeles vil oppleve frykt, stress og utfordringer på samme måte som mennesker har gjort gjennom historien.
Framtidens soldat må være robust og tilpasningsdyktig.
Vi trenger soldater som tåler fysiske og mentale utfordringer, men som også har det kognitive overskuddet til å analysere, forstå og være kreative, selv når de står overfor stress og frykt. Vi må derfor sikre at soldatene våre er så robuste at de ikke mister disse egenskapene i ekstreme situasjoner.
Denne transformasjonen fra usikre og selvsentrerte sivile til besluttsomme og robuste soldater krever kunnskap og forståelse, noe forskningsmiljøene og Forsvaret må prioritere i større grad framover.
Morgendagens krigføring vil være høyteknologisk, og dermed vil forståelse og utnyttelse av teknologi være avgjørende for soldatene og militære ledere.
Morgendagens soldater må kunne utnytte teknologi og informasjon kreativt samtidig som de er i stand til å operere uten disse teknologiske fordelene når det er nødvendig. Dette krever erfaring og kompetanse som kan utfordre dagens vernepliktsmodell med relativt uerfarne soldater.
Mye av vår videreutvikling mot framtiden vil dreie seg om hvordan vi selekterer og videreutvikler de egenskapene vi anser som avgjørende for at framtidens soldater skal ha gode forutsetninger for å lykkes.
Mikkel Gorsetbakk
Jeg tror vi finner en del av svaret på dette spørsmålet ved å snu spørsmålsformuleringen på hodet: Hva kreves av framtidens teknologi?
Framtidens soldat vil gjennom sin bakgrunn i oppvekst, utdanning og fritid ha tilegnet seg et vell av egenskaper og kvalifikasjoner – formelle og uformelle – som Forsvaret i størst mulig grad må gjøre seg nytte av.
I stedet for å digitalisere gamle maler og instrumenter som vi i Forsvaret er kjent med og vant til å bruke, må vi lete med lykt og lupe etter de mest innovative og intuitive løsningene som framtidens soldat kjenner fra før, og la disse inspirere framtidens teknologi.
Et godt eksempel er FFI sin Valkyrie, som FFI og Hæren sammen har gjennomført operative dronesverm-tester med i vinter. For kontrollmekanismene i Valkyrie har forskerne latt seg inspirere av «StarCraft» og andre sanntidsstrategispill, noe som gjør at funksjonaliteten både er gjennomtenkt, godt utprøvd og gjenkjennbar for alle som har erfaring med denne typen spill.
Men for å svare på den opprinnelige spørsmålsformuleringen: Den viktigste egenskapen for framtidens soldat er etter min mening det den alltid har vært: forsvarsvilje.
Thomas Valnes
Historien forteller oss ganske tydelig, og sist ved Ukrainakrigen, at krigens natur ikke endrer seg. I dette ligger at de grunnleggende elementene i krig som soldaten utsettes for, fortsatt er sterkt gjeldende.
Soldater vil fortsatt oppleve ekstreme psykiske belastninger gjennom frykt, synsinntrykk, støy, lukt, smerte, søvndeprivasjon og mangel på velferd og trygghet. Ikke minst vil de oppleve fysiologiske belastninger gjennom mangel på tilstrekkelig ernæring og rent vann, ekstreme fysiske og mekaniske belastninger og eksponering av gasser og giftige stoffer. Dette er forhold som fortsatt må håndteres og forberedes gjennom å bygge en solid fysisk og psykisk grunnbjelke, samt en riktig soldatutrustning.
I tillegg til dette «gamle uforanderlige» må soldater også håndtere en langt større grad av kompleksitet enn tidligere kriger gjennom å betjene nye og moderne teknologiske systemer og våpenplattformer – og ikke minst evne til å prosessere mer informasjon. Dette kommer på toppen av den tradisjonelle grunnbjelken, og ikke som en erstatning.
Konkrete teknologiske verktøy som kan bidra til å forsterke den menneskelige soldatprestasjonen (human enhancement), er et svært viktig forsknings- og utviklingsområde der det blir spennende å følge utviklingen de kommende årene.