Framtidens soldatutstyr

Om 30 år kan soldater få «smarte» klær og implantater som gir dem overnaturlige evner.

tegning av kvinnelig soldat med en robothund ved siden av seg
Illustrasjon: Martin Hvattum

Det brukes enorme ressurser på teknologiutvikling som kan gi soldaten bedre presisjon, styrke utholdenhet og beskyttelse. 

I de mest science fiction-aktige scenarioene fra US Army Combat Capabilities Developement Command (DEVCOM) snakkes det om cyborgsoldater med implantater i øyne, ører, hjerne og kropp. 

Utviklingen på akkurat dette feltet drives framover av medisinsk forskning for å redusere svekkelser etter skade og sykdom. Samme teknologi antas å kunne brukes militært til å forbedre soldater og øke sjansen for overlevelse. I en rapport fra 2019 anslår DEVCOM at teknologiutviklingen på området vil akselerere i årene etter 2050

Et mer jordnært og nærliggende prosjekt er «ARMETISS», finansiert av European Defence Fund (EDF). Prosjektet har som mål å utvikle smarte tekstiler som kan integreres i soldatsystemet. Smarte tekstiler kan for eksempel bidra til å forbedre soldatens temperaturregulering, overvåke soldatens helse og fungere som antenne for kommunikasjonsutstyr. NFM Group leder prosjektet, der FFI og SINTEF fra Norge er to av totalt 20 partnerne fra syv europeisk land. 

Her er noen av de viktigste områdene der det drives forskning, utvikling og innovasjon internasjonalt: 

Ved FFI er det en gruppe forskere som jobber med kunstig intelligens, sensorteknologi og hvordan soldater kan samarbeide med maskiner. Der finner vi også hele FFIs maskot, robothunden Freke.

1. Robotassistenter og ubemannede systemer 
Ulike roboter kan følge og hjelpe soldater med overvåking, transport av utstyr, rekognosering eller angrep. De kan være fjernstyrt, eller operere på egen hånd. Droner og dronesvermer er allerede tatt i bruk. Det jobbes også med flere typer autonome kjøretøyer med og uten våpen, og ulike firbente roboter.

2. Eksoskjelett 
Se for deg en slags rustning kombinert med mekanikk og hydraulikk for å hjelpe soldaten med å bevege seg. Hovedhensikten er å forbedre soldaters styrke og utholdenhet, redusere belastningen på kroppen og gjøre soldater i stand til å bære tungt over lange avstander.

Kvinne tester utstyr soldater kan ha på seg for å bli sterker og mer utholdene. Fra utstillingshallen under Arcticv warrior experiment 2023.
I januar 2024 var spesialsoldater fra Norge og USA samlet på Rena for å teste og jobbe med nytt soldatutstyr. Her er det Erica Dill-Russell fra Liberty Alliance tester bærbar robotikk fra Roam Robotics ved å ta knebøy med Linus Park på skuldrene. Slikt utstyr kan hjelpe soldater med å bli sterkere, mer utholdene eller tåler ytre påkjenninger bedre. Foto: Espen Hofoss / FFI.

3. Nye våpen 
Her jobbes det med alt som kan gi økt presisjon, rekkevidde og dødelighet, samtidig som vekt og rekyl reduseres: for eksempel smarte rifler med innebygget datastyrt sikting og nye ammunisjonstyper. 

4. Beskyttelse 
Det forskes på nye, lette og sterke materialer for hjelmer, visirer og kroppsrustning som skal beskytte mot splinter og kuler uten å gå for mye ut over bevegeligheten til soldatene.

5. Kommunikasjon og nettverksutstyr 
Moderne multidomeneoperasjoner krever utstyr som gjør at soldater og enheter kan dele informasjon raskt og sikkert. Eksempler er taktiske radiosystemer, bærbare nettverk og 5G-baser, i tillegg til kampstyringssystemer som gir oversikt over fiendtlig aktivitet og egne styrker. 

6. Bærbar energiforsyning 
Soldaten får stadig mer elektronisk utstyr (nattoptikk, kommunikasjon, navigering og kommando og kontroll). Derfor trenger kampenhetene også i større grad energiforsyning: lettere og mer effektive batterisystemer, solcelleteknologi, brenselsceller, bærbare generatorer eller andre energikilder. 

7. Smarte tekstiler 
Miniatyriserte sensorer i klærne kan overvåke soldatens helsetilstand og hvilke miljøfaktorer hen utsettes for. Det kan også bakes inn antenner og kommunikasjonsutstyr i klær. Spørsmålet er om det finnes tekstiler som er lettere, mer solide eller bedre til å regulere temperatur enn dem vi bruker i dag. 

shutterstock_1158131695.jpg
Linser som lar deg se om natten ville vært ganske nyttig for en soldat. Eller endra bedre: permanente implantater, så slipper du å fikle med linser i felt. Illustrasjon: Shutterstock..

8. Cyborgteknologi og implantater 
Framtidens implantater kan tenkes å gi en soldat nattsyn, varmesyn og bedre hørsel. Implantater under huden kan gi soldater økt styrke, utholdenhet og muskelkontroll. De kan også gjøre dem i stand til å utføre oppgaver som ellers ville krevd årevis med trening. 

På sikt kan vi få grensesnitt som lar oss kontrollere maskiner med tanke, kanskje også overføre data direkte til og fra hjernen.