Elinor – soldatens usynlige øye

Hvordan oppdage radarer uten å bli sett selv? Kunstig intelligens kan gi nytt liv til gamle sensorer.

En Forsvars-båt kjører i fyll farg med snødekte fjell i bakgrunnen og klar, blå himmel
FFI-sensoren Elinor er testet både av Hæren og av Kystjegerkommandoen. Foto: Jakob Østheim / Forsvaret.

I disse dager utvikler FFI et verktøy som kombinerer gammel og ny teknologi for å kartlegge radiosendere og radarer i et område. Systemet har fått navnet Elinor. 

– Det har eksistert radiopeilere siden første verdenskrig. Den største nyskapningen med Elinor er algoritmene som behandler signalene vi henter inn, sier sjefsforsker Robert Helseth Macdonald.

Ved å bruke kunstig intelligens til å tolke data kan systemet fortelle ikke bare hva slags radar eller radiosender vi har funnet, og hvor den befinner seg, men også hva fienden sannsynligvis er i ferd med å gjøre. 

– Informasjonen fra Elinor er nyttig på alle nivåer, fra båtførere og lagførere, helt opp til statsminister og forsvarssjef i en krisestab, sier Macdonald. 

Ga måldata til missil 

Tidligere var denne typen verktøy forbeholdt store, kostbare fartøyer. Teknologiutviklingen gjør lytteverktøy mindre, billigere og enklere å bruke. Det kan settes ut i terrenget eller festes på droner, kjøretøyer og fartøyer 

I juni 2024 testet Kystjegerkommandoen Elinor under øvelsen Viking Fåvne på Trondenes leir i Harstad. Her øver Forsvaret på digital ildledelse ved bruk av distribuerte sensorer – det vil si å finne et mål og levere informasjonen videre til den som skal skyte, for eksempel en F-35 eller en korvett. Slik ildledelse er en av Kystjegernes hovedoppgaver i framtidens operasjoner. 

Elinor er også prøvd ut under LandX, der FFI og Morgensdagens kampenhet tester ny teknologi for Hæren. 

Under begge eksperimentene ble data fra Elinor matet inn i situasjonsbildet i NorBMS, (Norwegian Battlefield Management System) og NORCCIS (Norwegian Command and Control Information System), et system for kommando og kontroll i militær stridsledelse. 

Framover skal Elinor installeres på en av kystjegernes stridsbåter, for å teste og utvikle verktøyet videre. Også kystvakten skal teste ut sensoren på ett av sine fartøyer. 

Elinor – Eksperimentell liten norsk RF-mottager

Hva er det? 

Et lytteverktøy som avslører fiendtlig aktivitet i et område. Kan settes ut i terrenget eller festes på droner, kjøretøyer eller fartøyer 

Hva gjør den? 

Elinor bygger et bilde av elektromagnetisk utstråling i et område – det vil si at den kartlegger radiosendere og radarer. Den lytter passivt, det vil si at den ikke selv sender ut signaler. 

Hvordan virker den? 

Elinor kan fange opp en radar som er aktiv ett sekund. Så vil systemet behandle signalene, vise hvor radaren befinner seg, og fortelle hva slags radar det er. Det sier noe om hva fienden er i ferd med å gjøre. Dataene kan fortelle oss om det er en øvelse, eller et reelt angrep. 

Hvis systemet for eksempel oppdager en artillerilokaliserende radar, er det svært verdifull informasjon for den som styrer et kanonbatteri.