Elinor – soldatens usynlige øye
Hvordan oppdage radarer uten å bli sett selv? Kunstig intelligens kan gi nytt liv til gamle sensorer.
I disse dager utvikler FFI et verktøy som kombinerer gammel og ny teknologi for å kartlegge radiosendere og radarer i et område. Systemet har fått navnet Elinor.
– Det har eksistert radiopeilere siden første verdenskrig. Den største nyskapningen med Elinor er algoritmene som behandler signalene vi henter inn, sier sjefsforsker Robert Helseth Macdonald.
Ved å bruke kunstig intelligens til å tolke data kan systemet fortelle ikke bare hva slags radar eller radiosender vi har funnet, og hvor den befinner seg, men også hva fienden sannsynligvis er i ferd med å gjøre.
– Informasjonen fra Elinor er nyttig på alle nivåer, fra båtførere og lagførere, helt opp til statsminister og forsvarssjef i en krisestab, sier Macdonald.
Ga måldata til missil
Tidligere var denne typen verktøy forbeholdt store, kostbare fartøyer. Teknologiutviklingen gjør lytteverktøy mindre, billigere og enklere å bruke. Det kan settes ut i terrenget eller festes på droner, kjøretøyer og fartøyer
I juni 2024 testet Kystjegerkommandoen Elinor under øvelsen Viking Fåvne på Trondenes leir i Harstad. Her øver Forsvaret på digital ildledelse ved bruk av distribuerte sensorer – det vil si å finne et mål og levere informasjonen videre til den som skal skyte, for eksempel en F-35 eller en korvett. Slik ildledelse er en av Kystjegernes hovedoppgaver i framtidens operasjoner.
Elinor er også prøvd ut under LandX, der FFI og Morgensdagens kampenhet tester ny teknologi for Hæren.
Under begge eksperimentene ble data fra Elinor matet inn i situasjonsbildet i NorBMS, (Norwegian Battlefield Management System) og NORCCIS (Norwegian Command and Control Information System), et system for kommando og kontroll i militær stridsledelse.
Framover skal Elinor installeres på en av kystjegernes stridsbåter, for å teste og utvikle verktøyet videre. Også kystvakten skal teste ut sensoren på ett av sine fartøyer.