Menneskelige faktorer er sentrale i enhver militær operasjon. Dette gjelder alt fra fotsoldaten i felt, til generalen som tar beslutninger.
Den teknologiske utviklingen går raskt og har potensiale til å forbedre og påvirke menneskelige egenskaper og handlinger på en måte som kan ha dramatisk konsekvens for den operative evnen. Nato har derfor definert teknologiområdet «Human Enhancement» som en «emerging disruptive technology» (EDT), samtidig som «Cognitive Warfare» foreslås som nytt Nato-domene.
Ved FFI foregår det mye forskning som omhandler mennesket. Blant annet forskes det på soldaters yteevne, soldaters helse og velvære, teknologi og utstyr til fremtidens soldat, samt hvilken betydning motivasjon og eventuelle påvirkningsoperasjoner har for Forsvarets operative evne og kapasitet.
For å lykkes med dette må vi forstå og sikre den fysiske, fysiologiske, sosiale, kulturelle og psykologiske kompatibiliteten mellom personell (mennesker), teknologiske systemer, oppdrag og miljøer.
Kompetanse på å identifisere og motarbeide menneskelige sårbarheter i påvirkningsoperasjoner vil øke robustheten til det norske Forsvaret. Utforming av teknologi og utrustning av soldater krever kompetanse på mennesker og menneskelig adferd i tillegg til teknologisk kunnskap.
Tverrfaglig samarbeid vil kunne gjenkjenne radikalisering i ulike former og fora, og bidra til å hindre skadelige operasjoner.
I grensesnittet mellom menneske og maskin vil kunnskap om menneskelig adferd være avgjørende for at teknologisk utvikling skal lykkes. Det å forene ulik kompetanse på dette feltet vil bidra til bærekraftige løsninger og kunne avgjøre fremtidige utfordringer og konflikter.