–Kriseledelsen må inkludere sosiale medier i sine øvelser

Forskere ved FFI har utviklet et verktøy som simulerer sosiale medier for å øve på håndtering av påvirkningsoperasjoner. Etterspørselen er så stor at driften nå settes ut til Sopra Steria.

I en tid med økende bekymring for desinformasjon og påvirkningsoperasjoner, har Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) utviklet en løsning som kan hjelpe både sivile og militære aktører med å øve på å håndtere slike trusler.

I denne episoden av Ugradert forteller forsker Silje Lensu Dåbakk om verktøyet "Somulator" og hvordan det brukes til å øve på å håndtere desinformasjon og påvirkningsoperasjoner.

Dåbakk arbeider ved FFIs avdeling Totalforsvar på et prosjekt som omhandler propaganda, desinformasjon og påvirkningsoperasjoner. Hun forklarer at teamet forsker på dette komplekse fenomenet fra ulike perspektiver, inkludert valgpåvirkning, etiske og juridiske implikasjoner, psykologisk motstandsdyktighet mot slike angrep, og sikkerhetskultur i Forsvaret.

Simulerer sosiale medier for realistisk trening

– Somulator er et verktøy som simulerer sosiale medier for treningsformål, forklarer Dåbakk.

Verktøyet skaper et digitalt informasjonsmiljø med kloner av kjente plattformer som X (tidligere Twitter), Facebook, Instagram, YouTube og ulike nyhetsmedier. Under øvelser sitter dedikerte operatører bak skjermen og legger inn innhold som dukker opp i "feeden" til deltakerne. Verktøyet kan dermed skreddersys til ulike aktører og scenarioer.

– Målet er å skape et kaotisk og mangfoldig informasjonsmiljø som reflekterer realiteten i en krisesituasjon, sier Dåbakk.

Forskere ved FFI har satt sammen et verktøy for å øve på å håndtere desinformasjon og påvirkning i sosiale medier. Vi mener verktøyet er relevant både for Forsvaret, aktører i Totalforsvaret og for samarbeidspartnere i Nato.

Testing av beredskap i et "dypt medialisert" samfunn

Verktøyet ble utviklet for å gjøre både sivile og militære øvelser mer realistiske. I dagens samfunn, som Dåbakk beskriver som "dypt medialisert", er nær sagt all menneskelig aktivitet sammenvevd med digitale medier. Dette gjelder også i krisesituasjoner, hvor det i informasjonsmiljøet kan oppstå misforståelser, rykter og desinformasjon. Samtidig åpner det åpne informasjonsmiljøet i et liberalt demokrati for bevisst manipulasjon, som vi også må øve på å håndtere.

Dåbakk forteller at de har simulert et bredt spekter av utfordringer i informasjonsmiljøet, inkludert spredning av rykter, misforståelser, mis- og desinformasjon, samt såkalt "koordinert inautentisk atferd" som nettverk av bots. På denne måten kan både kommunikasjonsansvarlige og andre øve på å håndtere utfordringer i et komplekst informasjonsmiljø under en krise.

– I tidligere øvelser har vi "hacket" organisasjoners offisielle kontoer og spredt feilaktig informasjon for å stressteste rutinene deres. Vi har også "lekket" interne meldinger for å simulere hvordan innhold kan begynne å leve sitt eget liv på sosiale medier, forteller hun.

– Om kriseeiere ikke klarer å håndtere slike situasjoner, kan krisen forverres ytterligere.

Brukt i både militære og sivile øvelser

Somulator har blitt brukt i flere øvelser, både militære, sivil-militære og sivile. Under Øvelse Hovedstad i 2023 deltok Røde Kors, der de øvde på å håndtere påvirkningskampanjer som spredte rykter om at Forsvaret brukte organisasjonen til å rekruttere spioner.

– Verktøyet har også blitt brukt i NATO-sammenheng, i en av verdens største cyberøvelser, sier Dåbakk.

Tilbakemeldingene fra deltakerne har vært positive, spesielt fordi Somulator simulerer den konstante informasjonsstrømmen på en realistisk måte, i motsetning til tidligere mediespill. Dette bidrar både til å øke realismen i øvelsene og til å synliggjøre effektene og reaksjonene på beslutningstaking i en krisesituasjon.

Overtas av Sopra Steria

Etterspørselen etter Somulator har blitt så høy at FFI nå har valgt å sette ut driften til Sopra Steria, slik at forskerteamet kan fortsette å fokusere på forskningsarbeidet med å forstå og motvirke desinformasjon og påvirkningsoperasjoner.

– I dagens komplekse informasjonsmiljø er det avgjørende at både sivile og militære aktører er forberedt på å håndtere desinformasjon og påvirkningsforsøk, avslutter Dåbakk.