Forsvarsanalysen 2025 – Utvidet sammendrag av FFI-rapport 25/006

Utvidet sammendrag 2025

Om publikasjonen

Format

NOT_TRANSLATED

Størrelse

NaN undefined

Last ned publikasjonen

Det er et utvidet sammendrag av denne rapporten:

Forsvarsanalysen 2025 overrekkes Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tirsdag 18. februar kl 14.00. Du kan følge direktestrømmen eller se opptak i ettertid fra denne siden.

I 2025 preges utviklingen av Forsvaret av et dystert bakteppe. Samtidig er Forsvarets nye langtidsplan historisk, både i økning og enighet.

Forsvarsplanleggingen må ta hensyn til dyp usikkerhet. Det handler om flere faktorer: Putin-regimet fortsetter krigføringen i Ukraina. Kina blir en stadig tydeligere utfordrer. Vestens motstandere finner sammen. Utviklingen i Midtøsten forsterker en allerede forhøyet terrortrussel. Presidentvalget i USA i 2024 har skapt større uforutsigbarhet om amerikansk støtte og tilstedeværelse i Europa. Samtidig satser våre allierte tungt på å utvikle militære styrker som kan forsvare vår felles sikkerhet. Med et samlet Norden som Nato-medlemmer, har mulighetene for samarbeid aldri vært bedre. Målet i langtidsplanen for 2025–2036 om å ivareta klima og miljø krever også mer oppmerksomhet.

 

Forfattere: Espen Skjelland, Sigurd Glærum, Tore Nyhamar og Cecilie Sendstad

Medforfattere: Brynjar Arnfinnsson, Ole Ingar Bentstuen, Stian Betten, Gunn Alice Birkemo, Sverre Diesen, Mona Sagsveen Guttelvik, Sjur Aarthun Hodnesdal, Ane Ofstad Presterud, Sim

Relevant innhold

Utvidet sammendrag 2024

Forsvarsanalysen 2024 – Utvidet sammendrag av FFI-rapport 24/00298

Hvordan kan Forsvaret styrkes? I år legger Forsvarsanalysen vekt på to forhold som kan påvirke den kommende langtidsplanen: følgene av Russlands angrep på Ukraina, og rivaliseringen mellom stormaktene USA og Kina i Indo-Stillehavsregionen.
Utvidet sammendrag 2023

Forsvarsanalysen 2023 – Utvidet sammendrag av FFI-rapport 23/00659

Hvordan kan Forsvaret styrkes? I Forsvarsanalysen 2023 bruker FFI hele sin faglige bredde til å gi forsvarsledelsen råd. Viktige rammefaktorer er ustabiliteten som Russlands invasjon av Ukraina har skapt, og at Sverige og Finlands kommende innmelding i Nato endrer det strategiske bildet i Norden. DE OVERORDNEDE RÅDENE: Forsvaret bør rette større oppmerksomhet mot evnen til å møte begrensede angrep og sammensatte trusler, ikke minst gjennom overvåking og beredskap. • Forsvaret bør utforme et tydelig og realistisk ambisjonsnivå og konsept for å styrke evnen til høyintensiv strid mot russiske styrker i nord. Dette bør gjøres i tett samarbeid med Sverige og Finland, i rammen av Nato. Fram til dette er avklart, bør Forsvarets prioriteringer og beslutninger være rettet inn mot evne til nektelse i høyintensiv strid på norsk territorium. Alliert integrasjon er sentralt i et slikt nektelseskonsept, men konseptet må også sikre et minimum av nasjonal egenevne. • Forsvaret bør utforske mulighetene som ny teknologi gir til å redusere utslipp av klimagasser, særlig i forbindelse med trening, øving og daglige operasjoner i våre områder og ved anskaffelsen av ny maritim overflatestruktur.
Utvidet sammendrag 2022

Forsvarsanalysen 2022 – utvidet sammendrag av FFI-rapport 22/00659

Hvordan bør Forsvaret videreutvikles? Virkeligheten står aldri stille, noe Russlands invasjon av Ukraina demonstrerer. Dagens retning for Forsvaret er ikke tydelig nok. Hensikten med Forsvarsanalysen 2022 er å forbedre dagens planer for utviklingen av Forsvaret. I dette utvidede sammendraget finner du forskernes råd og forslag til konkrete tiltak for å styrke Forsvaret.

Nylig publisert