Effect of naval sonar exposure on killer whales and humpback whales – 3S-2024 cruise report
Om publikasjonen
Sammendrag 3S (Sea mammals and Sonar Safety) er et multidisiplinært og internasjonalt samarbeid for å studere effekten av militære sonarer på hval. Et av målene med fase 4 av 3S-prosjektet (3S4) er å undersøke om eksponering for kontinuerlige aktive sonarsignaler (CAS) fører til andre eller mer alvorlige reaksjoner enn eksponering til konvensjonelle pulsede aktive sonarsignaler (PAS). Et annet mål er å undersøke empirisk om reaksjoner til kortvarige eksponeringer kan brukes til å predikere reaksjoner til eksponeringer som har en mer realistisk operativ varighet. 3S-2024-toktet fant sted utenfor kysten av Nord-Norge oktober–november 2024 og skulle innhente data som kan gi svar på disse spørsmålene. I denne rapporten oppsummerer og dokumenterer vi datainnsamlingen.
Det eksperimentelle designet baserte seg på langvarige CAS- og PAS-eksponeringer på spekkhoggere og knølhval ved hjelp av GPS-sporing i sanntid av flere merkede hvaler samtidig. Sonarfartøyet manøvrerte på en måte som gjorde at vi oppnådde gjentatte doseeskaleringer over 8 timer, og hvalens reaksjon til den første eksponeringen vil bli sammenlignet med den andre eksponeringen i fremtidige analyser. Flere hvaler ble merket med mixed-DTAG++, som registrerer høyoppløselig bevegelsesdata og akustiske data og sender dyrenes GPS-posisjon direkte til sonarfartøyet. Atferden ble registrert over en periode på minst 4 timer før sonareksponering, under den 8 timer lange eksponeringen og i en periode på minst 4 timer etter eksponeringen. I tillegg ble det brukt Wildlife Computers SPLASH10-F-333B Limpet-merker som sender data med lavere oppløsning via satellitten Argos for å studere dyrenes naturlige døgnrytme. I tillegg til atferdsdata ble det også samlet inn ekkoloddregistreringer av sildestimer og fiskeprøver av hvalenes byttedyr. Lydhastighetsprofiler ble samlet inn for å kartlegge lydforplantingsforholdene i området.
Under 3S-2024-toktet ble 20 spekkhoggere merket med mixed-DTAG++ og 3 med SPLASH-merker. Åtte knølhvaler ble merket med mixed-DTAG++. Av de 28 mixed-DTAG++ som ble satt ut, samlet 14 kun inn grunndata om normalatferd, med varighet fra 5 minutter til 29 timer. Seks sonareksponeringer med 8 timers varighet (3 CAS og 3 PAS) ble gjennomført på til sammen 14 spekkhoggere. Til tross for gjentatte forsøk, ble ingen sonareksponering av knølhval gjennomført. Splash-merkene samlet inn data fra spekkhoggere over en periode fra 4 til over 20 dager.
Ut fra data som er samlet inn så langt, ser vi en klar døgnrytme hvor dyrene spiser rundt sildesnurpere om natten og hviler om dagen. Under 3S-2024-toktet ble samtlige sonareksponeringer gjennomført om natten ved bruk av SOCRATES-sonarkilden i 1–2 kHz-båndet og med energikildenivå på 214 dB (re 1µPa2·s·m2). Under 3S-2023-toktet ble det gjennomført to CAS og to PAS-eksponeringer om dagen ved bruk av samme kilde, men i 4–6 kHz-båndet og med lavere kildenivå (197 dB). Vi har altså samlet sett et omfattende datasett som vil kunne brukes til å besvare spørsmålene om reaksjoner på CAS-vs-PAS og langvarige eksponeringer. Vi ser derimot store variasjoner i dataene og trenger mer data for å trekke sikre konklusjoner. Vi anbefaler derfor et tredje tokt i 2025 for å komplementere datasettet.
Du kan se en video som viser aktivitetene under 3S-2024-toktet, ved å følge denne linken.
