FFIs sommerpodkast #5: Anette lager dingser som lytter

Spesiallagde sko og armbånd som avleder statisk elektrisitet, det er en del av arbeidsutstyret til Anette Sollien Nicolaisen.

Anette er forsker i avdeling Strategiske analyser og fellessystemer ved FFI. Der jobber hun i teamet som forsker på passive RF-sensorer.

Hva i all verden er en RF-sensor, tenker du kanskje? RF står for radiofrekvens. En RF-sensor lytter etter all slags aktivitet i radiofrekvensområdet – alt fra kommunikasjon til radaraktivitet. Den type informasjon – å finne ut hva som skjer rundt deg – er nyttig både for Forsvaret og andre.

Passiv betyr at den ikke sender ut egne signaler. Derfor er den usynlig for andre RF-sensorer.

Nysgjerrig

Det var muligheten til problemløsing som førte Anette inn i forskerlaboratoriet.

Helt siden hun var liten har hun vært interessert i å skjønne hvordan ting fungerer. Det ledet henne inn på studiet av mikro- og nanosystemteknologi ved Universitetet i Sørøst-Norge. Der må hun ha gjort det bra, for rett etter studiene ble det forskerjobb ved FFI.

– Det morsomste med jobben er når du har et problem du ikke finner ut av. Hvorfor funker det ikke? Hvorfor funker det ikke? Så gjør du en liten justering og plutselig bare – Ah! Det funker, sier Nicolaisen.

Radardeteksjon

Akkurat nå jobber Anette med en RDS (ja, de elsker forkortelser i Forsvaret). RDS står for Radar Detection System. Apparatet Anette jobber med skal monteres i master langs kysten for å kartlegge skipstrafikk for Kystverket og Forsvaret.

Kretskortet, det vil si innmaten i detektoren Anette tester, er laget av Kongsberg Seatex, men er versjon av en sensor FFI har designet. Anettes oppgave er kort forklart å sikre at RDS-en klarer å fange opp signalene den skal fange opp.

Det mye testing og måling på lab, omprogrammering, justering og nye tester, før den elektroniske babyen slippes ut i verden for å prøve seg der.

Forskergruppen Anette er en del av jobber også med sensorer til satellitter. Men Anette er ikke så opptatt av hvor elektronikken hun lager havner.

– Elektronikk er elektronikk – om den skal opp i verdensrommet eller brukes her nede på landjorda – det er like moro å få det til å funke uansett.

– Dessuten. De sensorene som skal brukes her nede på bakken kan vi jo være med og sette ut selv. Det er fint å komme seg bort fra kontoret innimellom.

Også klatrere har problemer

På fritiden går det mye i klatring – også der er det problemløsingen som fenger: å finne ut hvordan man skal plassere og bruke kroppen for å forsere en vanskelig rute.

– Jeg tror det er derfor det er så mange realfagsfolk driver med klatring. Vi liker å løse problemer.