Kort forklart: Hva er multidomeneoperasjoner?
– I framtidens komplekse militærkonflikter vil multidomeneoperasjoner være viktig for å skape en helhet i hvordan de ulike styrkene benyttes, forklarer sjefsforsker Sigmund Valaker.
Multidomeneoperasjoner er blitt et moteord i forsvarssammenheng, og er også ett av tre satsingsområder i FFIs nye strategi.
– Framtidens militære konflikter vil ha en kompleksitet som gjør at vi må tilpasse måten vi opererer på slik at vi har flere ressurser å spille på. Når vi ønsker en slik type frihet i måten å handle på, må ressursene samhandle på en bedre måte enn i dag, forteller sjefsforsker Sigmund Valaker.
I denne episoden av Ugradert kort forklart forteller han om hva multidomeneoperasjoner innebærer og hvorfor det kan være vanskeligere å få til enn man skulle tro.
– Enkelt forklart er de tradisjonelle domenene land, luft og sjø, men de senere årene er også cyber og space lagt til. Dette omtales gjerne som operasjonsmiljø. Så multidomeneoperasjoner handler egentlig om aktiviteter på tvers av disse domenene, gjerne også synkronisert med ikke-militær aktivitet, forteller Valaker.
Valaker er organisasjonspsykolog og jobber ved FFIs avdeling Forsvarssystemer. Der kartlegger han nåværende måter å samarbeide på for å kunne bidra til å utvikle fremtidige konsepter, altså ideer om hvordan militære utfordringer kan løses. Dette gjør han gjennom simuleringer og live øvelser, i tett samarbeid Forsvaret og andre forskere ved FFI.
Multidomeneoperasjoner betyr ikke at alle skal jobbe like tett sammen, men at det vil være behov for mer samarbeid enn tidligere.
– For eksempel kan det være situasjoner der en sensor eller satellitt brukes av sjø eller luft. Støtten fra kampfly til landdomenet under operasjonene i Afghanistan er gode eksempler på at vi har noen erfaringer med dette fra tidligere, sier Valaker.
Multidomene er med andre ord ikke noe helt nytt, men det er likevel utfordringer når dette skal tas i bruk i enda større grad.
– Tradisjonelt har land, sjø og luft sine egne taktiske nettverk, systemer og prosedyrer som ikke alltid er kompatible. I tillegg har de tradisjonelle grenene nok utviklet seg i litt ulike retninger. Økt samarbeid er derfor både en teknologisk utfordring, men også organisatorisk fordi det kan oppstå misforståelser og konflikter om hvordan ulike oppdrag best bør håndteres, forklarer Valaker.
I episoden kan du høre Valaker fortelle mer om hva multidomeneoperasjoner innebærer og hvilke utfordringer som kan oppstå.