FFIs sommerpodkast #3: Arne jobber med farlige stoffer

Arne Bunkan har doktorgrad i luftforurensning, kvantekjemiske beregninger og spektroskopi – og egen firmasykkel.

Den norske sommerturismen er i full gang. På ferjene og i tunnelene vi trafikkerer i sommer: Hvor skummelt er det å reise sammen med store tankbiler og ymse transport av ukjente stoffer? Hva hvis kjemikalier slipper ut og vi ikke skjønner hva det er? Da er det greit å vite at det finnes både lokal beredskap og sentral FFI-kunnskap.

Vel så viktig er måten sårbare grupper blir håndtert på dersom ulykker først skjer. Syke, bevegelseshemmede, døve og svaksynte klarer ikke alltid å orientere seg eller redde seg selv. Hvordan kan de få raskere hjelp?

I den tredje episoden av sommerpodkastserien, blir du bedre kjent med Arne Joakim Coldevin Bunkan. Han er kjemiker med doktorgrad i luftforurensing, kvantekjemiske beregninger og spektroskopi. Har studert atmosfærekjemi på Max Planck-instituttet for kjemi. På jobben ved FFI er han opptatt av å formidle så mye praktisk lærdom om feltet sitt som mulig.

Utover det er han en litt for ivrig klatrer, rask stafettløper og ihuga syklist. Bunkan har sørget for å anskaffe en av FFIs få firmasykler. Den svarte tohjulingen bringer ham nå fra hovedbølet på Kjeller til instituttets andre lokaler, i den såkalte Dompa (også på Kjeller).

– To-tre kilometer er litt for langt å gå. Samtidig er det bare dumt å ta bilen dit. Så jeg har utstyrt sykkelen med både sommer- og vinterdekk, slik at den kan brukes året rundt, sier Bunkan.

ffi_bunkan_IMG_2600.jpg