SIX Robotics skal industrialisere norsk dronesvermteknologi
– Vi er i et teknologisk kappløp innen droneteknologi. Da er det viktig at vi ikke sover i timen, mener Jan Erik Torp, assisterende direktør ved FFI.
![En panservogn og fire droner. Utendørs. Vinter. Nordnorsk landskap.](/aktuelt/nyheter/six-robotics-skal-industrialisere-norsk-dronesvermteknologi/_/image/fba7ab13-cb3b-4ef0-b451-e9cad04c994d:b4c618686cca4e929add04f090dd43aff2be0c5c/width-1024/20240306dronesverm_hvs-4.jpg?quality=50)
De siste årene har FFI utviklet en dronesverm med kunstig intelligens der overvåkingsdroner og angrepsdroner samarbeider. FFI skrev i fjor under en lisensavtale og en samarbeidsavtale med det norske teknologiselskapet SIX Robotics med tanke på å industrialisere dronesvermteknologien FFI har utviklet.
Selskapet har spesialisert kompetanse på autonome systemer og videreutvikler nå programvaren. Målet er å få opp utviklingstempoet og gjøre det til et fullverdig operativt produkt som kan styrke Norges og Natos forsvarsevne.
Kan løse flere oppgaver samtidig
Den viktigste nyvinningen er programvaren som lar én operatør styre flere ulike droner samtidig.
Hvis operatøren gir svermen i oppgave å overvåke et område, så vil svermen autonomt planlegge oppdraget og fordele oppgaver seg imellom. I dag styres slike droner gjerne en og en.
Systemet er skalerbart, og kan potensielt brukes til å styre et stort antall droner samtidig. Hver enkelt drone i svermen har sensorprosessering og en viss grad av beslutningsautonomi om bord. Teknologien vil gjøre det mulig å overvåke større områder kontinuerlig. Svermen kan også identifisere mål som operatøren kan velge å angripe.
Intensjonen er at dette skal være en software-løsning og et system som kan integreres på ulike typer droner.
Må samarbeide med industrien
FFI har en lang tradisjon for å overføre teknologi til norsk forsvarsindustri. Tidligere har for eksempel autonome undervannsfarkoster, kommunikasjonsteknologi og missilteknologi fra FFI ført til nye norske industriprodukter.
– En viktig oppgave for FFI er å lisensiere ut forskningsresultater, slik at industrien kan lage produkter Forsvaret og andre lands forsvar senere kan anskaffe og dra nytte av, sier Jan Erik Torp, assisterende direktør ved FFI.
Noen ganger tas FFI-teknologi videre av etablert forsvarsindustri som Kongsberg og Nammo, andre ganger er den mest fornuftige løsningen å starte opp en helt ny virksomhet for å industrialisere teknologien. Når det gjelder svermteknologien falt valget på en oppstartsbedrift.
– Vi gjorde en grundig vurdering i forkant og var i dialog med flere tradisjonelle aktører i forsvarsindustrien, forteller Torp.
– Vi ønsket ikke å knytte oss til en droneprodusent, fordi det vil kunne låse vår programvare til denne produsentens droner.
Blant de etablerte norske forsvarsindustriaktørene var det interesse, men ingen var helt klare eller hadde kapasitet til å ta på seg risikoen og utviklingsjobben som kreves for i å industrialisere et slikt produkt.
– Å gjøre dette til et salgbart produkt krever en forretningsmodell som på best mulig måte utnytter den verdien vi har skapt, i dette tilfellet programvare. I tillegg til selve koden, ligger det mye «taus» kunnskap og erfaring opparbeidet over flere år. Firmaet som skal industrialisere denne svermteknologien må nødvendigvis jobbe tett med FFI over en periode, sier Torp.
Kjenner Forsvarets behov
SIX Robotics ledes og ble startet opp av Christian Fredrik Eggesbø. Han har bakgrunn fra Forsvarets spesialstyrker, og ble kjent med droneteknologien FFI utvikler da han var tilbeordret offiser ved FFI.
– Vi i SIX Robotics er stolte over å ta en ledende rolle i industrialiseringen av norsk autonom droneteknologi, sier Christian Fredrik Eggesbø, CEO i SIX Robotics.
– Vårt mål er å utvikle en skalerbar, plattformagnostisk programvare som gir Forsvaret økt operativ kapasitet, samtidig som vi bygger et internasjonalt konkurransedyktig teknologimiljø i Norge.
For at teknologien raskt skal kunne tas i bruk, vil SIX Robotics jobbe tett med FFI for å videreutvikle programvaren gjennom eksperimentering og testing i realistiske scenarioer. Selskapet jobber nå med å tilpasse løsningen til Forsvarets spesifikke behov.
– Dette er ikke bare teknologiutvikling – det er en operativ mulighet som kan gi Forsvaret en betydelig fordel. Vår jobb er å sikre at systemet kan skaleres, integreres og tas i bruk så raskt som mulig, sier Eggesbø.
SIX Robotics har allerede bygget opp et team på 15 personer med spisskompetanse innen kunstig intelligens, autonome systemer og programvareutvikling. Selskapet har fått støtte fra Forsvarsdepartementet og har ambisjoner om å bli en ledende aktør innen autonom droneteknologi, også internasjonalt.
Torp mener det er en fordel at SIX Robotics’ grunnlegger har operativ erfaring fra Forsvaret og inngående kjennskap til teknologien. Dette sikrer at systemet utvikles med tanke på å løse operative behov.
Noen vil kanskje stille spørsmål ved at en ansatt i Forsvaret som har vært tilbeordret offiser ved FFI gikk ut og startet selskapet som fikk avtale om med FFI.
– Vi mener vi har gjort nødvendige grep for å sikre habilitet, etikk og likebehandling i arbeidet som er gjort. I universitets- og instituttsektoren er det vanlig at ansatte som har vært med på å utvikle teknologi er de som går ut og blir gründere, sier Torp.
– Det er krig i Europa. Vi ser et teknologisk kappløp innen droneteknologi. Ett av FFIs mål er å øke hurtigheten innen teknologiutvikling og industrialisering. Her sitter vi på en programvareløsning som ligger svært langt fremme internasjonalt. Avtalen med SIX Robotics er et stort steg mot å realisere potensialet i norsk autonom droneteknologi.
![OR4A3395.jpg](/aktuelt/nyheter/six-robotics-skal-industrialisere-norsk-dronesvermteknologi/_/image/a28736e9-0d17-4a81-a097-8839eb57306e:61022c4314973f57e4cfaf827fd7d46a09fb059b/width-768/OR4A3395.jpg)