FFI har utviklet en sverm med angrepsdroner
Norge ligger lang fremme innen droneforskning. FFI har fått militære overvåkingsdroner og angrepsdroner til å samarbeide.
![](/aktuelt/nyheter/ffi-har-utviklet-en-sverm-med-angrepsdroner/_/image/a28736e9-0d17-4a81-a097-8839eb57306e:61022c4314973f57e4cfaf827fd7d46a09fb059b/width-1024/OR4A3395.jpg?quality=50)
En overvåkingsdrone svever i lufta. Rundt den sirkler fire angrepsdroner.
I en kampvogn flere kilometer unna sitter en operatør. På kontrollstasjonen ser han det samme som overvåkingsdronen: et kjøretøy med fiendtlige styrker.
Operatøren velger kjøretøyet som mål, armerer tre angrepsdroner og trykker på den røde knappen.
Angrepsdronene styrer seg selv. De synkroniserer seg for å treffe samtidig fra ulike retninger. Få sekunder etter smeller dronene inn i målet i 100 kilometer i timen og detonerer.
Store framskritt
Siste utvikling i FFIs dronesverm Valkyrie ble i fjor høst vist fram under teknologieksperiment LandX.
– Det siste året har det skjedd enormt mye, sier forskningsleder Rikke Amilde Seehuus.
FFI har jobbet i flere år med å utvikle svermen. De første årene jobbet de mest med autonomien - å få dronene i svermen til å fly, kommunisere og samarbeide. Så ble svermen videreutviklet for å drive med overvåking og målutvelgelse
Vinteren 2024 overtok Hæren en sverm med slike overvåkingsdroner for å teste ut disse operativt. Som en del av samarbeidet hold FFI brukerkurs for operatører i Forsvaret. Svermen ble blant annet brukt under Nordic response og Arctic strike i mars 2024.
Jobber med å utvide systemet
I 2022 begynte forskerne å jobbe med en interceptordrone (avskjæringsdrone), som kunne heime og krasje inn i fiendtlige droner. Tanken var at det er billigere og enklere å stoppe en drone med en smartdrone, enn med ammunisjon.
Det er denne avskjæringsdronen som nå er videreutviklet til å jobbe i team med overvåkingsdronene som en angrepssverm. Operatøren styrer overvåkingsdronen. Angrepsdronene følger etter autonomt.
– Dette har vært en «bottom up» prosess fra forskningsmiljøet. Vi jobber med samarbeidende autonomi, altså hvordan kan farkoster kan jobbe sammen. Det å overføre mål fra overvåking til angrep er en sentral del av arbeidet, forklarer Seehuus.
– Det er dyrt å putte overvåkingsutstyr og sensorer i angrepsdroner som uansett skal krasjes og ødelegges. Angrepsdroner og overvåkingsdroner har også helt forskjellige flyegenskaper for hver sin rolle. Vi tenkte det kunne være en god ide om en overvåkingsdrone fløy sammen med angrepsdronene. Da spiller vi på de to systemenes styrker og svakheter, sier Seehuus.
Neste steg vil være å teste grensene for systemet.
– Det finnes mange muligheter her, sier Seehus.
![4X0A4673.jpg](/aktuelt/nyheter/ffi-har-utviklet-en-sverm-med-angrepsdroner/_/image/35a19782-bd1a-48ce-8482-2976555e2e6e:0194fa4749471f94a1b18a384ff2b2eb211852ee/width-768/4X0A4673.jpg)
Økt rekkevidde og utholdenhet
Foreløpig er både overvåkingsdronene og angrepsdronene såkalte kvadrokoptere, med fire horisontale propeller som framdrift.
Men droneforskerne har nå også begynt å jobbe med å putte sine algoritmer og programvare inn i en drone med faste vinger (fixed wing drone) som også kan ta av og lande vertikalt.
Droner med vinger vil gi svermen betydelig større rekkevidde og mer flytid.
– Det finnes mange muligheter her. Vi ved FFI kommer til å fortsette å videreutvikle prototypesystemer og kjerneteknologier som gjør at disse dronene kan samarbeide og brukes i militære anvendelser med enda mer smart funksjonalitet, sier Seehus.
– Den siste milen i maratonløpet er å gjøre dette til et operativt system som soldatene i de operative avdelingene kan ha med seg. Dette er en viktig jobb. Alle som har løpt maraton vet at den siste milen ikke skal undervurderes.
Skal videreutvikle svermen
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har inngått en lisensavtale med det norske teknologiselskapet Six Robotics for videreutvikling og kommersialisering av dronesvermen Valkyrie. Gjennom dette samarbeidet vil Six Robotics investere betydelige ressurser i å videreutvikle systemet og tilføre nødvendig kompetanse for kommersialisering.
– Vakyrie er en avansert teknologi for autonom styring av dronesvermer, med potensial til å løse komplekse oppgaver i krevende operasjoner. Samarbeidet med Six Robotics vil sørge for at denne teknologien videreutvikles til å møte praktiske og operasjonelle behov, sier Andre Pettersen, forskningsdirektør ved FFI.
Som en kommersiell partner vil Six Robotics rette innsatsen mot å gjøre Valkyrie til en operativ kapasitet, med fokus på skalerbarhet og robusthet. Gjennom et industrielt perspektiv og tett samarbeid med sluttbrukere vil selskapet bidra til å utvikle løsninger som kan anvendes i krevende scenarier.
Framtidens landkrig
Dronedemonstrasjonen var en del av FFIs arrangement LandX.
Her jobber en rekke ulike forskningsprosjekter fra FFI intenst med utvikling i halvannen uke, før de demonstrerer hva de har gjort for spesielt inviterte gjester fra forsvar og industri.
Fellesnevneren er ny teknologi for framtidens landstrid.
FFI samarbeider tett med morgendagens kampenhet, Hæren og utvalgte industripartnere om arrangementet. Det er levert mye teknologi fra LandX-aktiviteter til Forsvaret de siste årene.
Det er levert mye teknologi fra LandX-aktiviteter til Forsvaret de siste årene.
Forskningsdirektør André Pettersen leder FFIs arbeid med innovasjon og industriutvikling. Han mener Forsvaret trenger flere innovasjonsaktiviteter som LandX.
– Vi må ha struktur, kontinuitet og tilstrekkelig med ressurser i denne typen utviklingsarbeid. Vi trenger mer av Morgendagens kampenhet og flere innovasjonsaktiviteter hvor vi i sektoren jobber sammen om å utvikle og teste ny teknologi. Vi har oppskriften for å lykkes, vi må bare gjøre mer av det! sier Pettersen.
![Et ubemannet kjøretøy og en CV90 panservogn foran FFIs arena for teknologisk eksperimentering. Høst. Grø himmel. Røde bygninger i bakgrunnen.](/aktuelt/nyheter/ffi-har-utviklet-en-sverm-med-angrepsdroner/_/image/27654d7a-4c1d-4a7c-9944-ccd353953118:7d5dba21eac10aa5ac2a6578d281a9a92c057150/width-768/4X0A4588.jpg)