Forsvaret og FFI testet laserstyrte raketter
En drone flyr ubemerket gjennom luften. En laser festet til dronen sikter seg inn på målet på bakken. Sekunder senere kommer en rakett gjennom lufta og tar ut målet.
Denne måten å identifisere mål på ble demonstrert på Blåtind skytefelt i Bardufoss i september. Sammen med Hæren viste FFI hvordan laser, både fra droner i luften og fra ubemannede kjøretøy på bakken, kan gi måldata for et angrep.
– Hensikten var å vise hvordan eksisterende materiell kombinert med ny teknologi kan gi nye muligheter, sier oberstløtnant Sven Bjerke ved FFI.
Rakettene var en eldre type 70 millimeter, påmontert en styringsseksjon som søker etter stråler fra en laser. Slik prosjekter kan bidra til en kostnadseffektiv og hurtig utvikling av Hæren, mener Bjerke.
– Vi har tatt et gammelt våpensystem, modifisert det med ny teknologi og benyttet det på en innovativ ny måte.
Tryggere for soldaten
De laserstyrte rakettene kan avfyres fra våpenstasjoner på ubemannede kjøretøyer. Dette gjør at soldatene som leverer ilden kan holde seg skjult og redusere risikoen for å bli beskutt.
Dersom en laserstråle skytes ut fra en sender som bæres og bemannes direkte av en patrulje, så er sannsynligheten for at de oppdages stor.
En rekke aktører fra industrien var delaktige i testen. Deriblant Thales Belgium, som står bak selve raketteknologien.
Forsvaret har ikke bestemt seg for å bruke laser på denne måten, men FFIs Sven Bjerke sier det er viktig å vise potensialet i nye løsninger som en del av arbeidet med Morgendagens Kampenhet.
– Ukrainske styrker viser en enorm vilje til å fornye seg og utnytte muligheter. Og det er bare noe som vi må streve etter og følge etter, sier Bjerke.