Kort forklart: Hva er et klimakammer?
Forsvaret i Norge, Sverige, Danmark og Finland skal få nye uniformer. Da uniformene ble testet ut spilte et «hjemmesnekret» klimakammer i en kjeller på Kjeller en sentral rolle.
Enkelt fortalt er et klimakammer et rom der du kan manipulere vær, det vil si temperatur og fuktighet, for å teste ulike ting.
I denne episoden av Ugradert får du bokstavelig talt en tur bakdørene i FFIs klimakammer og får oppleve hvordan testingen der foregår.
Bedre utstyr til norske soldater
Klimakammeret ved FFI ble bygget på 1980-tallet. Det aller første som ble testet i FFIs klimakammer var soveposer.
Siden FFI tester soldatutstyr og bekledning, rommer vårt klimakammer en tredemølle testpersonene kan bevege seg på, et regnsystem og avansert måleutstyr. Rommet er spesialdesignet for å simulere drittvær – det vil si nær null grader og jevnt øsregn. Det er også denne typen vær som gir størst fare for nedkjøling.
Forsker Svein Martini har jobbet ved FFI siden 1989. I løpet av karrieren har han vært med på å teste alt fra primuser og kokeapparater til kosttilskudd, vernedrakter og regntøy. han har også ledet utviklingen av Mulifuelovnen (teltovnen) som fortsatt benyttes i Forsvaret.
Arbeidet er en del av et prosjekt som skal gi fotsoldater bedre utstyr og utholdenhet i felt.
Da vi besøkte klimakammeret sommeren 2022 undersøkte Svein Martini og sommerstudent Juni Folge om en ny type skallbekledning blir mindre vanntett etter vask. Det er nemlig snakk om at visse fluorkarbonforbindelser (PFC), som blant annet finnes i Gore-tex og eksisterende soldatklær, skal bli forbudt.
– Da er det nyttig for Forsvarsmateriell, som kjøper inn utstyr for Forsvaret, å vite hva slags egenskaper de fluorkarbonfrie alternativene faktisk har, sier Martini.
– Vi kan ikke alltid ta opplysningene fra produsenter for god fisk. En ting er hvordan utstyret funger når det er nytt. En helt annen ting er hvor godt det fungerer etter en periode med bruk og vask.