Sluttrapport for prosjekt 898 NbF Beslutningsstøtte

FFI-Rapport 2007

Om publikasjonen

Rapportnummer

2007/00163

ISBN

978-82-464-1111-8

Format

PDF-dokument

Størrelse

761.8 KB

Språk

Norsk

Last ned publikasjonen
Ole-Erik Hedenstad Anders Eggen Hilde Hafnor Tommy Gagnes

Dette dokumentet gir en oversikt over arbeidet, inklusive resultater og anbefalinger fra FFI-prosjekt 898 NbF Beslutningsstøtte. Rapporten er bevisst holdt på et oversiktsnivå og peker på de dokumentene som går mer i dybden på de ulike tema. Prosjektets teknologiske resultater og anbefalinger blir oppsummert i åtte punkter:

  • En tjenesteorientert arkitektur (Service-Oriented Architecture - SOA) anbefales fordi dette muliggjør fleksibilitet, hurtighet og dynamisk organisering av kapabiliteter og tjenester.
  • Tjenester i Forsvarets informasjonsinfrastruktur (INI) bør som en hovedregel utvikles ved hjelp av Web Services-teknologi. Web Services og XML er teknologier som kan brukes for å realisere en tjenesteorientert arkitektur.
  • Etablering av Communities of Interest (COIs) er identifisert som en av kjernefaktorene som ligger til grunn for realiseringen av en nettsentrisk datavisjon. COIs er et organiseringsprinsipp, en samarbeidskonstruksjon, som fremmer økt samarbeid og deling av informasjon mellom mennesker gjennom INI.
  • Prosjektet har pekt på at bruk av ”Enterprise Metadata” er en forutsetning for å få realisert økt fleksibilitet i tilgangen til, og gjenfinning av informasjon på tvers i organisasjonen. Ideen er at brukere må ”tagge” (merke) sine dataressurser med informasjon om dataressursen (metadata) for å muliggjøre oppdaging og gjenfinning av ressursene.
  • Det er gjort en overordnet vurdering av Semantic Web Services og ulike initiativer som konkurrerer om å bli en akseptert standard. Vesentlig arbeid gjenstår før det blir klart hvordan dette teknologiområdet best kan utnyttes i Forsvaret og når verktøyene vil være modne nok, men utsiktene for denne typen løsninger er svært lovende.
  • I prosjektets eksperiment ved Coalition Warrior Interoperability Demonstration 2006 (CWID06) ble det vist at det er mulig å innføre generiske sikkerhetsløsninger i Web Services uavhengig av applikasjonene. Det anbefales at Forsvaret vurderer hvordan ende-til-ende sikkerhetsløsninger kan tas i bruk operativt.
  • For å sikre levering av viktig tidskritisk informasjon, er det viktig å etablere en INI med gode gjennomgående mekanismer for å håndtere tjenestekvalitet. Prosjektet har vurdert alternative løsninger for hvordan tjenestekvalitet kan håndteres på mellomvarenivå.
  • For å gjøre det mulig å bruke SOA tjenester over nettverk med begrenset datarate, har prosjektet vurdert teknikker for å redusere overhead i XML og Web Services. Ulike alternativer er vurdert, bl.a. komprimering av XML-data og bruk av taktiske profiler i Meldingstjenesten i Forsvaret som bærer.

Prosjektet har gjennomført flere eksperimenter med praktisk utprøving av ulike løsninger for å underbygge resultater og anbefalinger. Fire eksperimenter er gjennomført i samarbeid med eksterne parter i Forsvaret: ”Blue Game 2004”, ”Integrasjon av ressursregister med NORCCISII”, ”Battle Griffin 2005” og ”Secure SOA supporting NEC” (SecSOA) ved CWID 06. Videre har prosjektet deltatt i internasjonale aktiviteter og flere internasjonale publikasjoner er utgitt. Prosjektet har også bidratt inn i ulike overordnede prosesser og dokumentutarbeidelser i Forsvaret, bl.a. støtte til utarbeidelse av fremskaffelsesløsninger.

Nylig publisert