Sluttrapport for prosjekt 879 NBF i operasjoner
Om publikasjonen
Rapportnummer
2006/03966
ISBN
978-82-464-1127-9
Format
PDF-dokument
Størrelse
1.3 MB
Språk
Norsk
Denne rapporten gir en oversikt over arbeidet i, og resultatene fra, FFI-prosjekt 879 NBF i operasjoner. Hovedmålsetting for prosjektet har vært å bidra til å klargjøre hva NBF innebærer for Forsvaret. En sentral del av denne oppgaven har bestått i å konkretisere og analysere NBF-konseptet for å bidra til implementering av NBF i Forsvaret. Prosjektet har:
- Utviklet seks NBF-temaer som beskriver tiltak (eller hypoteser) som man forventer skal gi en ønsket positiv effekt. Dette har vært et viktig teoretisk grunnlag i prosjektet og har vært et utgangspunkt for de fleste påfølgende aktiviteter i prosjektet.
- Evaluert Human Factor aspekter i forhold til NBF i teori og praksis.
- Bidratt tungt inn i Forsvarets NBF Tenketank:
- Utviklet metodikk for å generere såkalte NBF-tiltak, basert på de 6 temaene
- Bidratt i NBF-tilstandsbeskrivelse (modenhetsgrader)
- Bidratt i beskrivelsen av NBF-tiltak (prosessen)
- Definisjon av NBF.
- Utviklet Nettverksorganiseringsmodellen (NetOrg) som etterligner nettverksorganisert bruk av militære komponenter. Utviklet som analyseverktøy for analyser av den overordnede NBF-hypotesen knyttet til ressursallokering i et nettverk (det første av de seks temaene).
- Utviklet tre scenarier brukt i analysearbeidet for å vurdere NBF-hypoteser i en militær kontekst.
- Gjennomført en praktisk utprøving av første skisse til et samhandlingskonsept ”Forhandlingsbasert ressursallokering” basert på NBF-hypotesen ressursallokering i nettverk. Dette ble gjennomført som en CD&E aktivitet under NATO-øvelsen Battle Griffin 2005.
- Gjennom deltagelse i NATO-prosjektet "Leader and Team Adaptability in Multinational Coalitions: Cultural Diversity in Cognition and Teamwork" (LTAMC) gitt et betydelig bidrag i forståelsen av de rent menneskelige og organisatoriske faktorer i de fleste av prosjektets resultater nevnt ovenfor.
- Utviklet en første skisse til generiske samhandlingskonsepter til eksperimentering basert på markedsøkonomiske prinsipper.
Videre har prosjektet deltatt i flere internasjonale aktiviteter. Prosjektet har under hele perioden lagt opp til fortløpende avtapninger av resultater, slik at Forsvaret allerede fra starten har nyttiggjort seg av prosjektets innsikt. Selv om store deler av prosjektets resultatavtapninger har skjedd i NBF Tenketank, har prosjektet også bidratt inn i overordnede prosesser og dokumentutarbeidelser i Forsvaret. Prosjektet har også bidratt aktivt inn i Forsvarsstudien 2007 (FS07).