Semantic technologies
Om publikasjonen
Rapportnummer
2007/02461
ISBN
978-82-464-1275-7
Format
PDF-dokument
Størrelse
998.4 KB
Språk
Engelsk
Semantiske teknologier kan beskrives som teknologier som gjør det mulig å bygge mer adaptiv og effektiv software ved å utnytte meningsinnholdet i den tilgjengelige informasjonen. I FFI-prosjektet Semantini, semantiske tjenester i INI (INformasjonsInfrastrukturen) blir disse teknologiene studert for å evaluere om, og hvordan, de kan brukes i militære applikasjoner. Spesielt interessant er det å evaluere hvordan semantiske teknologier kan brukes til å utvikle fleksible tjenester i informasjonsinfrastrukturen i en implementering av det norske militærkonseptet nettverksbasert forsvar.
En av de sterkeste drivkreftene i semantiske teknologier for øyeblikket er arbeidet relatert til Semantisk Web. Semantisk Web er en visjon presentert i (Berners-Lee, Hendler, & Lassila 2001) som er basert på å utvikle dagens World Wide Web fra å være kun en sammenkobling av dokumenter til også å bli en sammenkobling av data. Spesielt forventes semantiske teknologier å bidra til Semantisk Web på to måter: (1) Gjøre flere av dataene som allerede er koblet til weben globalt tilgjengelige og (2) gjøre det enklere for brukere og tjenester å finne tjenester som er koblet til weben og merket med metadata.
I rapporten identifiseres fem kjerneteknologier blant semantiske teknologier: Kunnskapsrepresentasjon, ontologier, resonnering og regler, spørringer samt agenter og tjenester.
Det forventes at semantiske teknologier vil kunne bidra til å øke potensialet til tradisjonelle informasjonsteknologier når det gjelder å lage mer adaptiv og fleksibel software. I denne rapporten har vi fokusert på følgende områder: informasjonsintegrasjon, fødererte spørringer, mediering, informasjonsfusjon, semantisk tjenesteorientert arkitektur og semantisk grid, semantisk søking samt informasjonspresentasjon og -navigering.
Det finnes fortsatt flere uløste problemer med semantiske teknologier, og noen av disse presenteres her: Problemer relatert til sammenkobling av ontologier, problemer relatert til resonnering og avgjørbarhet, manglende enighet mellom de forskjellige Semantic Web Serviceinitiativene samt at verktøy og infrastrukturelementer som behøves for å utnytte semantiske teknologier fortsatt er umodne på enkelte områder.
Rapporten konkluderer med at semantiske teknologier er en lovende samling av informasjonsteknologier som potensielt kan levere viktige kapabiliteter også i det militære domenet. Enkelte semantiske teknologier, som f.eks. RDF og OWL, er relativt modne og det dukker stadig opp flere produkter basert på semantiske teknologier på markedet. Flere semantiske teknologier er imidlertid å regne som eksperimentelle, noe som gjør at mer forskning og eksperimentering er nødvendig for å finne ut om de kan levere som lovet og håpet. Trolig vil flere kjernetjenester i den fremtidige informasjonsinfrastrukturen (INI) kunne gjøre nytte av semantiske teknologier, men for å evaluere om disse teknologiene vil kunne ha noen nytte i det norske Forsvaret er det behov for mer inngående studier i samarbeid med militære eksperter.