Scenarioer for samfunnssikkerhet og nasjonal beredskap (sladdet utgave)

FFI-Rapport 2011

Om publikasjonen

Rapportnummer

2011/00648

Format

PDF-dokument

Størrelse

11.3 MB

Språk

Norsk

Last ned publikasjonen
Janne Merete Hagen Bjørn Olav Knutsen Morten Bjørnenak Therese Sandrup

Denne rapporten er en del av BAS6-prosjektet. Målet med rapporten er å utvide trusselspekteret og det mentale kartet hos norske myndigheter med beredskapsansvar i krise og krig. Scenarioene i denne rapporten er et supplement til de 10 scenarioene som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har utviklet i forbindelse med sin samfunnsrisikoanalyse og også de scenarioene som er utviklet for Forsvaret i forbindelse med Forsvarets langtidsplanlegging.

Hensikten med scenarioer er å lage et grunnlag for strategisk konversasjon. Scenarioer er nyttige for å vurdere potensielle implikasjoner av og mulige svar på ulike hendelser. Således bidrar scenarioene til å gi brukeren av disse et felles begrepsapparat for så å utvikle tenkingen omkring pågående begivenheter. Store hendelser vil kunne utløse et behov også for nordisk så vel som et bredere internasjonalt samarbeid innenfor beredskap. De utviklede scenarioene vil i enkelte tilfeller kunne ha en karakter og et omfang som gjør et samarbeid på tvers av nasjonsgrenser relevant. Et utvalg av scenarioene skal benyttes til å analysere nasjonal kriseledelse, beredskap og sivilt-militært samarbeid.

Rapporten skisserer fire ulike utviklingsretninger, bærekraftig utvikling, markedsstyrt utvikling, kapitalisme i vanskeligheter og stengte stater og forsvarsblokker. Innen hver utviklingsretning har det blitt utviklet fem ulike scenarioer. Vi har valgt å legge scenarioene inn i en utviklingsretning fordi det utvider mulighetsrommet for å analysere beredskap under ulike rammebetingelser. Noen scenarioer vil ha en klar plassering i forhold til rammebetingelsene gitt av de fire utviklingsretningene. Andre, for eksempel naturkatastrofene, vil derimot kunne plasseres inn i hvilken som helst utviklingsretning.

Det har blitt lagt vekt på at scenarioene innenfor de fire scenariokategoriene skal dekke sentrale aspekter som krisekommunikasjon, sivil-militære utfordringer, den internasjonale dimensjonen og næringslivets rolle gjennom privat-offentlig samarbeid. Vi har også, når det gjelder naturhendelser, vektlagt å dekke både geologiske, meteorologiske og kosmiske fenomener som kan true liv på jorda.

Det er angitt hvilke av disse scenarioene som har gradering. Vi har forsøkt å gi scenarioene en størst mulig grad av realisme og kompleksitet, og bygd inn flere hendelser på en slik måte at leserne får en større forståelse for hvordan samspillet mellom ulike samfunnsområder samhandler med hverandre under en krise. Dette bidrar forhåpentligvis til større kriseforståelse og kan på sin side legge grunnlaget for at fremtidige kriser takles på en bedre måte.

Det er også utviklet en spørsmålsbank med generelle spørsmål til scenarioene som grunnlag for diskusjon og videre analyse. I tillegg har vi under hvert scenario inkludert teasere (spørsmål) som kan være til hjelp for å sette i gang en diskusjon rundt beredskap. Rapporten er derfor også et verktøy som kan hjelpe aktører innen totalforsvaret til å arrangere skrivebordsøvelser og gruppediskusjoner om beredskapsevne og rolleforståelse.

Nylig publisert