Programvare for modellering og simulering av radar
Om publikasjonen
Rapportnummer
2012/00012
ISBN
978-82-464-2305-0
Format
PDF-dokument
Størrelse
1.1 MB
Språk
Norsk
I prosjektet Luftbåren overvåking er det blitt utviklet et program for å modellere ulike typer radarer og kjøre simuleringer i gitt terreng og omgivelser med valgte mål for å beregne en radars ytelse. Programmet er implementert som objektorientert Matlab-kode. Den foreløpige versjonen 1.0 har visse begrensninger, men tanken er å utvide på sikt til et enda mer kapabelt verktøy som kan brukes over et bredt spekter av konfigurasjoner med tanke på typer antenner, miljømessige forhold, signalbehandling osv. Programmets hovedfokus er på simuleringer utført ved hjelp av stokastiske numeriske verdier. Det har i denne versjonen vært lagt vekt på et sjøscenario hvor clutter fra sjø formes ved hjelp av ulike modeller med bestemte statistiske fordelinger. Atmosfærisk propageringsfaktor beregnes ved bruk av Advanced Propagation Model (APM) og angivelse av en rekke miljøparametere.
De forskjellige programmeringstekniske sidene ved programmet blir også beskrevet i rapporten, noe som vil kunne være til hjelp for fremtidig utvikling og fungere som en teknisk rettet referansebok.
Simuleringene styres av hvor radarbeamen rettes for hver puls og hvor målet befinner seg i forhold til denne. Det mottatte signalet bygges opp med bidrag fra støy, clutter og nivå av tilbakespredt energi fra mål ved hvert tidspunkt/puls. Programmet benytter statistiske variasjoner i bidragene fra puls til puls som følge av angitt Swerling-modell for mål, sjøclutterets korrelasjonsegenskaper, clutterets statistiske fordelingsfunksjoner og termisk støy. Beregninger av deteksjon gjør bruk av de valg som er angitt for MTI-filter, puls-integrasjon, CFAR og tersklingsnivåer.
I rapporten blir det presentert et sjøscenario med beskrivelse av angitte parametere og resultater i form av forskjellige plot. Til slutt er det vist en sammenligning med simulatorkjøring gjennomført mot standard radar i SADM (Ship Air Defence Model) som viser god overensstemmelse mellom de to programmene i dette scenarioet.