Påvisning av næringsmiddelpatogener med PCR
Om publikasjonen
Rapportnummer
2006/03900
ISBN
978-82-464-1054-8
Format
PDF-dokument
Størrelse
1.3 MB
Språk
Norsk
Denne rapporten beskriver bruken av den molekylære metoden ”Polymerase Chain Reaction”
(PCR) for identifisering av utvalgte sykdomsfremkallende bakterier i næringsmidler. Arbeidet er
basert på et samarbeidsprosjekt mellom Forsvarets sanitet (FSAN) og Forsvarets
forskningsinstitutt (FFI). Prosjektet har omhandlet forstudier for bruken av real-time PCR for å
raskere kunne identifisere potensielle næringsmiddelpatogener.
Rapporten beskriver isolering av nukleinsyrer fra matpatogenene Bacillus cereus og Salmonella
typhimurium i hhv melk og egg, samt en optimalisert real-time PCR-analyse, med spesifikke
primere, for identifisering av disse bakterieartene. Analysene er utført ved hjelp av et
SmartCycler® PCR-instrument. Deteksjonsgrensen for identifisering av B. cereus i melk (H- og
lett melk) og S. typhimurium i egg (hvite og plomme) ble bestemt til hhv 103
og 104
celler/ml.
I tillegg ble betingelsene for real-time PCR-reaksjonene optimalisert og tilrettelagt for
identifisering av Vibrio cholerae, Escherichia coli O157 og Clostridium perfringens.