Påvisning av næringsmiddelpatogener med PCR

FFI-Rapport 2006

Om publikasjonen

Rapportnummer

2006/03900

ISBN

978-82-464-1054-8

Format

PDF-dokument

Størrelse

1.3 MB

Språk

Norsk

Last ned publikasjonen
Jaran Strand Olsen Else Marie Fykse Gunnar Skogan Janet Martha Blatny Morten Opsahl
Denne rapporten beskriver bruken av den molekylære metoden ”Polymerase Chain Reaction” (PCR) for identifisering av utvalgte sykdomsfremkallende bakterier i næringsmidler. Arbeidet er basert på et samarbeidsprosjekt mellom Forsvarets sanitet (FSAN) og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Prosjektet har omhandlet forstudier for bruken av real-time PCR for å raskere kunne identifisere potensielle næringsmiddelpatogener. Rapporten beskriver isolering av nukleinsyrer fra matpatogenene Bacillus cereus og Salmonella typhimurium i hhv melk og egg, samt en optimalisert real-time PCR-analyse, med spesifikke primere, for identifisering av disse bakterieartene. Analysene er utført ved hjelp av et SmartCycler® PCR-instrument. Deteksjonsgrensen for identifisering av B. cereus i melk (H- og lett melk) og S. typhimurium i egg (hvite og plomme) ble bestemt til hhv 103 og 104 celler/ml. I tillegg ble betingelsene for real-time PCR-reaksjonene optimalisert og tilrettelagt for identifisering av Vibrio cholerae, Escherichia coli O157 og Clostridium perfringens.

Nylig publisert