Operasjonsanalytiske metoder : sluttrapport fra GOAL
Om publikasjonen
Rapportnummer
2009/00668
ISBN
978-82-464-1568-0
Format
PDF-dokument
Størrelse
221.5 KB
Språk
Norsk
Operasjonsanalyse (OA) dreier seg om å støtte beslutningstakning ved å utarbeide et godt beslutningsgrunnlag. Det har i de senere år vært et økende tilfang av analyseprosjekter ved instituttet for å støtte beslutningsprosesser i Forsvaret og i samfunnet forøvrig. Disse omfatter langsiktig strukturplanlegging, materiellanskaffelser, operasjoner, logistikk og samfunns- sikkerhet. Det overordnede målet til GOAL-prosjektene har vært å styrke instituttets kompetanse innen OA for at vi skal stå bedre rustet til å løse denne type omfattende og komplekse analyseproblemer.
Å utforme et godt beslutningsgrunnlag krever både en god forståelse av selve beslutnings-problemet og et gjennomtenkt valg av analysemetoder og -modeller. Ofte vil analyseproblemene i utgangspunktet være så omfattende og komplekse at det på forhånd ikke er gitt hva som er de sentrale problemstillingene. Derfor er det nyttig å kunne gjøre bruk av problemstrukturerende metoder for å identifisere, konkretisere og systematisere de problemene man ønsker å jobbe videre med.
For å kunne utnytte potensialet som ligger i mangfoldet av OA-metoder, er det viktig å ha grunnleggende kjennskap til sentrale metoder. Prosjektene har derfor gjennomført oversiktsstudier og grunnleggende metodestudier innen sentrale OA-metoder som flermålsanalyse, simulering og optimering. Omfattende problemer kan som oftest ikke løses med én enkelt metode alene, men av fornuftige sammensetninger av metoder som fungerer godt sammen. Valg av metoder bør komme som et resultat av problemstruktureringsfasen og uttrykkes i form av et mer detaljert metoderammeverk.
Prosjektene har lagt vekt på anvendelser innenfor analyse av freds- og lavintensitetsoperasjoner. Dette er et analysemessig utfordrende domene hvor det metodiske grunnlaget tildels er svært mangelfullt. Spesielt utfordrende er det å modellere sammenhenger mellom virkemidler og handlemåter og hvordan disse påvirker lagsiktige målsettinger relatert til endringer i menneskelig atferd. Prosjektene har blant annet studert ulike metoder og modeller basert på komplekse adaptive systemer for å modellere slik atferd. En annen sentral problemstilling er ressurs-allokering i komplekse militære operasjoner. Her har prosjektene benyttet en heuristisk optimeringsmetode basert på en genetisk algoritme for å studere dette nærmere.