NATO, the renewed emphasis on Article V and the EU's common defence and solidarity clauses - an analysis of the changing nature of the transatlantic security community
Om publikasjonen
Rapportnummer
2012/00955
ISBN
9788246420929
Format
PDF-dokument
Størrelse
525 KB
Språk
Engelsk
Formålet med denne rapporten er å studere samspillet og sammenhengene mellom Nato som sikkerhetsfellesskap og alliansesolidariteten innen Nato i lys av alliansens felles forsvarsforpliktelser. Nato som sikkerhetsfellesskap betyr at det innenfor alliansen eksisterer stabile forventninger om fredelig konfliktløsning mellom medlemslandene, og at alliansesolidariteten kan defineres som normen om gjensidige tilpasninger av medlemslandenes sikkerhetsbehov innenfor den institusjonelle rammen som Nato-alliansen gir.
Et av hovedargumentene er at Nato siden den kalde krigens avslutning har lagt for stor vekt på internasjonale stabiliseringsoperasjoner utenfor det euroatlantiske området. Dette har ført til et lagdelt Nato der alliansesolidariteten har blitt utfordret. Konsekvensen er at Nato siden Lisboa-toppmøtet i november 2010 i økende grad vil ”komme hjem”. En slik utvikling utfordrer både politikere og eksperter som skal forsøke å forstå og analysere denne prosessen som også vil berøre EU-integrasjonen og EUs økende ansvar for egen sikkerhet.
EU er en sikkerhetsaktør med tilsvarende forsvars- og solidaritetsklausuler. Disse klausulene kan i seg selv være katalysatorer for økte motsetninger i det transatlantiske sikkerhetsfellesskapet. Bakgrunnen for dette er at en sterkere rolle for EU på det utenrikspolitiske området er å betrakte som et uttrykk for økt ”EU-eksternalisering” og som et forsøk fra EUs side på å influere og å endre omgivelsene slik at disse blir mer lydhøre for unionens egen politikk.
Fra et mer teoretisk perspektiv advarer rapporten mot å betrakte sikkerhetsfellesskapsteori som en mer overordnet og ”generell” internasjonal politikk teori, og andre integrasjonsteorier som mer underordnede teorier. Fra et mer empirisk perspektiv studerer rapporten Frankrikes reintegrering i Natos kommandostruktur i 2009 og undersøker om dette kan betraktes som en form for EU-eksternalisering. Rapporten spør også om en slik utvikling vil kunne styrke eller svekke det transatlantiske sikkerhetsfellesskapet og konkluderer med at det er førstnevnte utvikling som virker mest sannsynlig.