Matsikkerhet i et klimaperspektiv
Om publikasjonen
Rapportnummer
2015/02223
ISBN
978-82-464-2637-2
Format
PDF-dokument
Størrelse
746.3 KB
Språk
Norsk
Observasjoner viser at den globale gjennomsnittstemperaturen har steget markant siden midten av
forrige århundre og at det er svært sannsynlig at menneskeskapte utslipp av klimagasser har vært
den dominerende årsaken. Dette er hovedkonklusjonen i FNs klimapanels 5. hovedrapport, som
også behandler utsiktene for matproduksjon i en verden med økende befolkning. Det må
forventes mer ekstremvær, og klimaendringene vil slå ulikt ut i forskjellige deler av verden.
Viktige jordbruksområder vil bli hyppigere rammet av tørke med påfølgende svikt i produksjon
av råvarer som hvete, ris, mais og soyabønner. Spesielt vil hvete- og maisavlingene i tropiske
strøk bli hardt rammet. I tempererte strøk kan imidlertid moderat temperaturstigning gi økt
produksjon. Det betyr at den fattige del av verden vil være mest utsatt for avlingssvikt med
påfølgende økonomiske, humanitære og politiske kriser som konsekvens.
Det internasjonale matmarkedet har tjent oss godt de seneste tiår, med rikelig tilbud og
generelt fallende priser. Ved flere tilfeller av avlingssvikt de senere år har imidlertid prisene
steget sterkt. For rike land som Norge er dette håndterbart så lenge markedet fungerer. Vi kan
betale høye priser, men det har vist seg at mange land iverksetter tiltak for å sikre egen
befolkning. Eksportforbud, subsidier, hamstring og spekulasjoner undergraver det frie markedet.
Det betyr at heller ikke Norge kan utelukke knapphet på vesentlige importvarer i perioder.
Spesielt er vi avhengige av soya til fiskeoppdrett og til kraftfôr i landbruket. Kina
importerer 60 % av det som omsettes på verdensmarkedet, som først og fremst forsynes fra USA
og Brasil. Prognosene fra Klimapanelet viser at både USA og Brasil i dette århundret vil bli mer
utsatt for tørke, som også vil ramme viktige områder for hveteproduksjon i Europa.
Effektive mottiltak er fortsatt mulige, men de krever planlegging. Varmere klima åpner for
mer hjemlig produksjon og dermed mindre import. Kjøttproduksjon er dårlig ressursutnyttelse og
belaster klimaet. Derfor må kostholdet bli mer plantebasert, også av hensyn til folkehelsen. Mer
ekstremvær vil føre til større produksjonssvingninger som kan nødvendiggjøre oppbygging av
beredskapslagre. Videre må man skaffe seg innsikt i de faktorer som kan få matvaremarkedet til å
bryte sammen. Alt dette må sees i et klimaperspektiv; dagens landbruk gir store utslipp av
klimagasser.
Vi kan hente inspirasjon fra Storbritannia hvor man under UK´s Global Food Security
Programme har analysert sannsynligheten for alvorlig avlingssvikt, hvordan matmarkedet vil
reagere og hvilke konsekvenser det vil få for matforsyningen. En av de viktige konklusjonene er
at alvorlig avlingssvikt vil opptre med større hyppighet enn tidligere. Dessuten er dette arbeidet
uttrykk for en alvorlig bekymring for forsyningsutviklingen og erkjennelse av at tiltak må bygge
på kunnskap og ikke bare på tro og følelser.
Bedring av matsikkerheten i tråd med regjeringens politiske plattform kan bare oppnås
gjennom en strukturert og kunnskapsbasert prosess som fanger opp konsekvensene av ulike tiltak
og koblingen mellom dem. De nasjonale fagmiljøene har dyp kunnskap om viktige enkelttema,
men det er ikke tradisjon for å sette sammen denne kunnskapen til et tilstrekkelig helhetsbilde
som fanger opp matsikkerhet, klima- og bosettingseffekter, i tillegg til pris-, nærings- og
sikkerhetspolitiske konsekvenser. Politiske beslutningstagere trenger imidlertid et slikt samlet
grunnlag og ikke bare fragmenter de selv må sette sammen.