Kartlegging av tilfredshet med Forsvarets spisemesser
Om publikasjonen
Rapportnummer
16/00939
ISBN
978-82-464-2715-7
Format
PDF-dokument
Størrelse
2.2 MB
Språk
Norsk
Tilbudet i spisemessene bidrar vesentlig til soldatenes trivsel, motivasjon og fysiske yteevne.
Denne rapporten presenterer resultater fra en undersøkelse som ble gjennomført i perioden
november 2014–februar 2015 for å kartlegge hvordan brukerne vurderte tilbudet i sine lokale
messer. Vi var også interessert i å få fram hvilke holdninger soldatene har til sammenhengen
mellom klima, miljø og mat, og dermed også til Forsvarets profil på disse områdene.
Resultatene skiller seg ikke vesentlig fra det som ble funnet ved en tilsvarende undersøkelse i
2011. Generelt holder messene et høyt nivå med stor grad av tilfredshet blant soldatene.
Imidlertid finner vi betydelige forskjeller mellom messene. Enkelte messer har et klart
forbedringspotensial, og nærmere undersøkelser er nødvendig for å kartlegge hvordan
tilfredsheten ved disse messene kan økes. Det er svært små forskjeller mellom forsvarsgrenene
når det gjelder soldatenes tilfredshet med maten.
Når det gjelder de enkelte måltidene, kommer som tidligere lunsjen best ut blant soldatene.
Middagen skårer lavere, delvis fordi valgmulighetene er mindre enn til lunsj. Enkelte
middagsretter, eksempelvis torsk og fiskepinner, faller dårlig i smak hos en stor gruppe, noe
som også gir seg utslag i den generelle tilfredsheten. Aller minst fornøyd er soldatene med
kveldsmaten. Her er det betydelig rom for forbedringer; i enkelte messer er det åpenbart at
kveldsmaten blir lavt prioritert.
Soldatene er også gjennomgående fornøyd med kvaliteten på maten som blir servert. De fleste
mener at de får dekket det basale behovet for både kalorier og næringsstoffer. Likevel kommer
det fram konkrete ønsker om forbedringer. Mange nevner for eksempel at middagen inneholder
for mye fett og at det for ofte serveres farseprodukter.
Det ligger overordnede føringer bak driften av Forsvarets messer, og det er opp gjennom årene
tatt en rekke initiativ som eksempelvis «operasjon grønn bølge», «økologisk mat i Forsvaret» og
«kjøttfri mandag». Relativt mange soldater kjenner overhodet ikke til dette. Det er således et
udekket informasjonsbehov både når det gjelder Forsvarets profil på området kosthold, i tillegg
til at soldatene vet for lite om generelle ernæringsspørsmål.