Innsamling og beskrivelse av kjerneprøver og grabbprøver fra havbunnen i Forsvarets øvingsfelt i nordlige Nordsjøen 2004-2008

FFI-Rapport 2008

Om publikasjonen

Rapportnummer

2008/02035

ISBN

978-82-464-1498-0

Format

PDF-dokument

Størrelse

1.2 MB

Språk

Norsk

Last ned publikasjonen
Ellen Johanne Eidem Knut Landmark

I forbindelse med oppmåling av havbunnen i Forsvarets øvingsfelt i den nordlige Nordsjøen har Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tatt 40 kjerneprøver og 37 grabbprøver for undersøkelser av havbunnens beskaffenhet. Øvingsfeltet ligger mellom innløpet til Bømlafjorden (59°30’N) og innløpet til Sognefjorden (61°00’N), og strekker seg fra kysten ut mot Nordsjøplatået (2°30’E).

Informasjon om havbunnen er svært viktig i militære operasjoner til sjøs. Utbredelsen av lyd fra skip, eksplosive ladninger og sonarer er avhengig av både topografi og havbunnens geoakustiske egenskaper ved lave frekvenser eller i grunne farvann. Havbunnen består ofte av flere lag og geoakustiske egenskaper som blant annet lydhastighet, tetthet og lagtykkelse har betydning for lydutbredelsen. Ved prediksjoner av rekkevidden til sonarer vil det tilsvarende være en stor fordel å kjenne omgivelsene best mulig. På bakgrunn av kunnskaper om havbunnens geoakustiske egenskaper kan geografiske kart over områder med lave og høye lydutbredelsestap lages, og disse kan brukes taktisk i militære operasjoner. For bunning av ubåter eller minelegging er det viktig å vite bunntypen i aktuelle områder (leir, silt, sand, grus, steinbunn osv.).

Forsvaret har utviklet og benytter det akustiske modelleringsverktøyet LYBIN for prediksjoner av lydbaner og sonarrekkevidder. Det er mulig å legge inn tilgang til LYBIN i Forsvarets taktiske geografiske informasjonssystem MARIA (noe FFI har gjort). I MARIA er det dessuten mulig å legge inn elektroniske kart over både bunntype, geoakustiske parametre og lydutbredelsestap. LYBIN kan bruke informasjonen fra de elektroniske kartene, og dermed gjøre prediksjonene av for eksempel sonarrekkevidde mer nøyaktige. I andre akustiske modelleringsverktøy er også informasjon om havbunnen vesentlig.

Denne rapporten gir en oversikt over bunnprøvene FFI har tatt i årene 2004 – 2008 i øvingsfeltet, og de eksperimentelle analysene som er foretatt (kornfordeling, lydhastighet, tetthet, magnetisk susceptibilitet og skjærstyrke). Bunnprøvene er beskrevet kvalitativt i rapporten. Prøvene er med et par unntak ikke rapportert av FFI tidligere, verken i toktrapporter eller i andre rapporter. Tolkning av bunnprøvene og anbefalinger om ytterligere bunnprøver i øvingsfeltet er rapportert i [1]. Klassifisering av havbunnen i øvingsfeltet på bakgrunn av bunnprøvene og annen informasjon er rapportert i [2]. En foreløpig versjon av et elektronisk kart over bunntypene i øvingsfeltet er levert Forsvaret og er tilgjengelig for MARIA.

Nylig publisert