Identification of biological threat agents in the environment and its challenge
Om publikasjonen
Rapportnummer
2008/01371
ISBN
978-82-464-1398-3
Format
PDF-dokument
Størrelse
621.5 KB
Språk
Engelsk
Et intensjonelt utslipp av biologiske trusselstoffer, eller et naturlig utbrudd, kan være vanskelig å oppdage og i de fleste tilfellene vil utvikling av sykdomssymptomer hos de eksponerte være den første indikatoren på en slik hendelse. Dette krever årvåkenhet hos medisinsk personell. Et ledd i å forbedre den biologiske beredskapen, er å kunne raskt og pålitelig detektere biologiske trusselstoffer for å begynne den medisinske behandlingen så tidlig som mulig og for å kunne initiere de nødvendige beskyttelsestiltakene.
Etter et utslipp av biologiske trusselstoffer er det nødvendig med prøvetaking av de eksponerte (kliniske prøver) og av områdene som er blitt kontaminert (miljøprøver), etterfulgt av spesifikke analyser for å kunne identifisere de biologiske trusselstoffene. Ulike miljøfaktorer vil kunne påvirke overlevelsen av de forskjellige trusselstoffene deponert i miljøet. I tillegg er prosesseringen av komplekse prøvematrikser en faktor som kan være en utfordring for identifiseringsanalysen. FFI benytter bl. a. NATOs ”Handbook for Sampling and Identification of Chemical and Biological agents” som retningslinjer for analysering av biologiske trusselstoffer.
Denne rapporten beskriver ulike metoder for både deteksjon og identifikasjon av biologiske trusselstoffer, med fokus på luft, samt faktorer som kan påvirke mikroorganismens overlevelse i miljø og utfordringer som følger biologiske deteksjons- og identifikasjonsanalyser. Detektorer av biologiske trusselstoffer i luft er kommersielt tilgjengelige, men det er helt essensielt at slike testes og evalueres under kontrollerte betingelser i testkammer og i felt for vurderinger av evt. falske alarmer som kan oppstå. FFI har fokus på prøvetaking, prosessering av prøven og påvisningsanalyse av biologiske trusselstoffer i miljøprøver, og per juni 2008 har FFI mulighet til å utøve både foreløpig og bekreftende identifisering av enkelte utvalgte biologiske trusselstoffer.
Et effektivt nasjonalt biologisk beredskapssystem er avhengig av et koordinert samarbeid mellom departementer, etater, direktorater, institutter og instanser involvert i beredskapsarbeid, både militært og sivilt. Et godt gjennomført nasjonalt beredskapssystem er også formålstjenelig for beredskapssystemet i Europa og NATO.