Helseplager i forbindelse med bruk av HK416 : vurdering av årsak og helserisiko

FFI-Rapport 2009

Om publikasjonen

Rapportnummer

2009/00820

ISBN

978-82-464-1569-7

Format

PDF-dokument

Størrelse

2.9 MB

Språk

Norsk

Last ned publikasjonen
Arnljot Strømseng Øyvind Albert Voie Arnt Johnsen Svein Morten Bergsrud Marthe Petrine Parmer Bent T. Røen Marita Ljønes Tom C. Johannessen Kjetil Sager Longva

Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har gitt Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i oppdrag å finne årsakene til de helseplager som er rapportert i forbindelse med bruk av automatrifle HK416, samt å vurdere helserisiko og anbefale tiltak som minimaliserer risikoen for helseskadelig eksponering.

Forsvaret har anskaffet nye håndvåpen av typen HK416. Etter at disse riflene er tatt i bruk har det fra tid til annen blitt rapportert om helseplager i forbindelse med øvelsesskyting. Symptomene som er rapportert er: Irriterte luftveier, hoste, feber/kaldsvetting, hodepine, kvalme og leddsmerter.

Det er gjennomført undersøkelser for å teste hypoteser om at en eller flere av følgende faktorer har forårsaket helseplagene:

  • Våpenets konstruksjon
  • Ammunisjonens innhold og virkemåte
  • Øvelsens lokalisering og gjennomføring

Utslipp fra fire ulike typer håndvåpen med blyfri og blyholdig ammunisjon ble undersøkt (det vil si åtte kombinasjoner av våpen og ammunisjon). Følgende våpen ble inkludert i undersøkelsen: AG3, Colt C8, HK416K og HK416N. Kjemiske stoffer og partikler fra de ulike våpnene og ammunisjon ble kvantifisert, og det ble gjort målinger av eksponering av skytter. Med bakgrunn i en litteraturstudie over toksiske egenskaper til relevante stoffer og partikler, ble det foretatt en vurdering av helserisiko.

En sammenligning av innrapporterte symptomer og sammensetningen av kruttgasser fra HK416, tilsier at sannsynlig årsak til helseplagene er høye konsentrasjoner av kobber og tildels sink i avgassene. Kobber ble funnet i høye konsentrasjoner spesielt ved bruk av blyfri ammunisjon i våpnene HK416 og Colt C8. Kobber og sink kan ved inhalasjon gi metallfeber som forklarer alle de innrapporterte symptomene.

FFI mener tiltak bør iverksettes raskt for å redusere forekomsten av helseplager, og at inntil det er etablert en helhetlig tiltaksplan bør de foreløpige begrensinger som er anbefalt av bedriftsoverlegen i Forsvaret følges.

Nylig publisert