Forsvarets fremtidige operasjoner : en morfologisk analyse av operasjonsspekteret
Om publikasjonen
Rapportnummer
16/02096
ISBN
9788246428659
Format
PDF-dokument
Størrelse
785.7 KB
Språk
Norsk
Politiske, sosiale, teknologiske og andre utviklingstrekk gjør det usikkert om det spekteret av ulike militære operasjonstyper som vi kjenner i dag er representativt og fullstendig for morgendagens væpnede konflikter. Samtidig er det rent metodisk vanskelig å frigjøre seg fra empirien når mulige fremtidige operasjonstyper og -mønstre skal identifiseres. Denne studien har derfor valgt å benytte en morfologisk metode, delvis basert på FFIs tidligere erfaring med denne metodiske tilnærmelsen til komplekse problemer, for å analysere hele bredden av fremtidige operasjonstyper.
I den forbindelse er det foretatt en generisk parametrisering som ut fra syv faktorer eller egenskaper i sum beskriver alle de viktigste sider ved en militær operasjon. Hver parameter vil kunne ha et antall verdier som beskriver en bestemt forutsetning for vedkommende egenskap ved operasjonen. I prinsippet vil da alle teoretisk mulige kombinasjoner av parameterne og deres ulike verdier representere mulige operasjonstyper. Mange kombinasjoner av parameterverdier vil likevel være gjensidig ekskluderende, og en gjennomgang av alle parameterverdienes parvise konsistens gjør det mulig å redusere antallet til noe som er praktisk håndterlig. Dette antallet blir så ytterligere noe redusert ved at operasjoner som ut fra sitt sett av parameterverdier for alle praktiske formål er svært like, grupperes sammen og betegnes en operasjonsklasse. De verdisettene som karakteriserer en operasjonsklasse er deretter tolket for å konkretisere nærmere de sikkerhetspolitiske, institusjonelle og andre rammer for operasjonen, ved at de generiske parameterverdiene knyttes til politisk, geografisk, operativt etc. kjente størrelser og begreper.
Resultatet som fremkommer av analysen er at et fremtidig operasjonsspekter vil omfatte flere typer operasjoner enn vi kjenner i dag. Noen av disse vil kreve både andre politiske rammer for bruk av norsk militærmakt, andre institusjonelle rammer enn dem vi kjenner fra dagens europeiske sikkerhetsarkitektur, andre konseptuelle løsninger og annen kompetanse rent militært enn Forsvaret besitter i dag. Samtidig vil de fleste av de utfordringer vi kjenner fra dagens forsvarspolitiske debatt bestå. Dersom Forsvaret skal videreutvikles innenfor noenlunde konstante økonomiske rammer, vil dette derfor komme til å kreve strenge prioriteringer med hensyn til hvilke oppgaver og hvilket ambisjonsnivå vi skal ha for et norsk forsvar.