Forebygging av kaldværsskader i Forsvaret – sluttrapport fra arbeidsgruppe
Om publikasjonen
Rapportnummer
22/01765
ISBN
978-82-464-3422-3
Format
PDF-dokument
Størrelse
11.2 MB
Språk
Norsk
Kaldværsskader er en utfordring for Forsvaret. De siste årene har det i snitt vært registrert mellom 120–150 nye skader per år. Dette er et meget høyt antall og viser behovet for å styrke arbeidet med å forebygge slike skader. Det ble derfor opprettet en arbeidsgruppe i 2020 der oppgaven var å utarbeide en informasjonspakke for å forebygge kaldværsskader hos Forsvarets personell. Arbeidsgruppa bestod av fageksperter fra Forsvarets sanitet (FSAN), Forsvarets vinterskole (FVS), Gardeskolen og Luftforsvarets spesialistskole (LSS), samt forskningsinstituttet SINTEF og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Arbeidsgruppa vurderte at den høye forekomsten av frostskader i Forsvaret kan skyldes at foreliggende informasjon om forebygging av kaldværsskader ikke alltid når frem til den enkelte soldat. Derfor skulle informasjonspakken tydeliggjøre verdien av å forbygge kaldværsskader, i tillegg til å gi konkrete råd og anbefalinger. Arbeidsgruppa anså unge soldater i eller på vei inn i førstegangstjeneste, og deres nærmeste befal, som den viktigste målgruppa. Etter en gjennomgang av eksisterende erfarings- og forskningskunnskap ble Forsvarets Håndbok for vintertjeneste benyttet som faglig bakgrunn for informasjonspakken.
Informasjonspakken bestod av en oppdatering av Forsvarets eksisterende nettside om kaldværsskader, samt flere animerte informasjonsvideoer med den viktigste informasjonen fra nettsiden til Forsvaret. De animerte videoene belyser hovedsakelig kaldværsskader fra ulike perspektiv for å tydeliggjøre risiko, forebygging og symptomer. Videoene ble også laget på engelsk slik at Forsvaret kunne formidle disse til våre samarbeidspartnere i Nato.
Lenker til animasjonsvideoene:
- https://youtu.be/Lu1EO5dweCw
- https://youtu.be/Xs-bIGyDG2I
- https://youtu.be/eyYspDksEZ4
- og en utfyllende engelsk versjon: https://youtu.be/kutOvGDhgs4
Animasjonsvideoene benyttes som supplement til dagens undervisning i Forsvaret, og er inkludert i startpakken som sendes til nye elever ved Forsvaret Vinterskole (FVS). Elever, kursdeltagere og instruktører ved FVS informeres aktivt om hvor de kan finne videoene, og alle blir bedt om å se disse. Videoene er videre delt med allierte på nettsiden til NATO COE CWO. De animerte videoene vil etter hvert også bli vist på skjermer i militær leire.