Endringer i det russiske offiserskorpset : trender og utfordringer i lys av Serdjukov-reformen
Om publikasjonen
Rapportnummer
2012/01482
ISBN
9788246421605
Format
PDF-dokument
Størrelse
968 KB
Språk
Norsk
I 2008 ble en ny militærreform presentert i Russland. Hovedmålet var å modernisere og profesjonalisere forsvaret, blant annet ved å gjennomføre store endringer i personell-sammensetning og kommandostruktur.
For det russiske offiserskorpset innebar reformen store kutt i antall ansatte. Offiserskorpset ble først vedtatt redusert fra 355 000 til 150 000, men deretter ble dette tallet oppjustert til 220 000. Målet var å sitte igjen med et pyramideformet gradshierarki med hovedtyngden på underoffiserer.
Serdjukov-reformen har hatt, og vil fortsatt ha, innvirkning på områder som rekruttering, militærutdanning, karrieremuligheter og personellsammensetning. Reformen har hatt sterk politisk støtte, men blant militært ansatte har motstanden vært stor.
En rekke tiltak for å bedre kårene for offiserer er implementert eller igangsatt, men det vil trolig ta noe tid før virkningene blir tydelige. Det kreves store ressurser for å gjennomføre reformen, og i hvilken grad det russiske forsvaret sikres nødvendige rammebetingelser avhenger av både politiske prioriteringer og handlefriheten på det russiske statsbudsjettet.
Det er imidlertid ikke bare politisk vilje og ressursbruk som trengs for at reformen skal lykkes. For at tiltakene skal fungere i tråd med målsetningen må de i tillegg være effektive. Det vil fremdeles være krevende å rekruttere og beholde dyktig personell i tilstrekkelig antall, særlig i en situasjon der forholdene rundt karriereutvikling og betingelser er usikre.
Det er i dag en rekke fastgrodde ukulturer i det russiske forsvaret. Disse vil det være svært vanskelig å bekjempe. Veteranvirksomhet, nepotisme og korrupsjon m.m. vil kunne forbli vesentlige hindre i reformprosessen og moderniseringen av det russiske offiserskorpset.