En helhetlig tilnærming til humanitær krisehjelp - konsept og eksperiment i regi av Multinational Experiment 6

FFI-Rapport 2011

Om publikasjonen

Rapportnummer

2011/01179

ISBN

978-82-464-2007-3

Format

PDF-dokument

Størrelse

879.4 KB

Språk

Norsk

Last ned publikasjonen
Guro Lien

Denne rapporten beskriver et logistikkeksperiment i regi av Multinational Experiment 6 (MNE 6) i februar 2011. Målsetningen for eksperimentet var å se på muligheter for bedre informasjonsdeling og koordinering innen logistikk mellom sivile og militære aktører i en humanitær krisesituasjon.

Militære styrker blir stadig oftere involvert i komplekse humanitære kriser rundt om i verden, og militære aktører har bidratt med logistikkressurser under mange av de store naturkatastrofene de siste årene, for eksempel etter tsunamien i Indonesia i 2004, etter jordskjelvet i Haiti i 2010 og under flommen i Pakistan i 2010. Logistikk utgjør rundt 80 % av kostnadene ved humanitær bistand, og bedre sivil-militær koordinering kan bidra til raskere og mer kostnadseffektiv nødhjelp. Men selv om humanitære organisasjoner og militære aktører ser nytten av hverandre og større grad av koordinert innsats, har det vist seg svært vanskelig å oppnå slikt samarbeid i praksis.

Resultatene fra eksperimentet tyder på at to verktøy gir bedre logistikkinnsats, både hver for seg og i kombinasjon. Det første verktøyet er et koordineringsforum som muliggjør samarbeid og kommunikasjon mellom sivile og militære aktører. Det andre verktøyet er en nettverksbasert kommunikasjonsplattform. Verktøyene bidrar til bedre deling av logistikkinformasjon, mer utstrakt koordinering og synkronisering av innsats og bedre synlighet av logstikkressurser tilgjengelig i felt. Eksperimentet viste en klar økning i antall organisasjoner som delte informasjon, koordinerte aktiviteter og synkroniserte sin logistikkinnsats når begge disse to verktøyene ble tatt i bruk. Til tross for at det gjenstår utfordringer med å overføre verktøyene til den virkelige verden, har dette eksperimentet vist at det er mulig for sivile og militære aktører å koordinere innsatsen for å løse oppgaver raskere og på en mer kostnadseffektiv måte.

Nylig publisert