Characterization of the chemical, biological and radiological environment in the Arctic World Archive

FFI-Rapport 2022

Om publikasjonen

Rapportnummer

22/02102

ISBN

978-82-464-3451-3

Format

PDF-dokument

Størrelse

1.8 MB

Språk

Engelsk

Last ned publikasjonen
Gunnar Skogan Kari Oline Bøifot Russell John Scott Orr Marius Dybwad Elin Enger Arne Joakim Coldevin Bunkan Jostein Gohli

Rapporten beskriver karakterisering av det kjemiske, biologiske og radioaktive miljøet i en nedlagt kullgruve (Gruve 3) på Svalbard, hvor Piql og Store Norske Spitsbergen Kullkompani (SNSK) i samarbeid har etablert Arctic World Archive (AWA) for langtidslagring av digital informasjon på fotosensitiv film (piqlFilm). Kombinasjonen av en fleksibel teknologi for langtidslagring og de stabile og kalde forholdene på Svalbard gjør AWA egnet for langtidslagring av piqlFilm i >1000 år. Lagring ved lav temperatur øker levetiden til piqlFilm, men det er ikke kjent hvordan gruvemiljøet vil påvirke de ulike komponentene i Piql systemet (piqlFilm, piqlBox og innpakningspose). Resultatene fra miljøkartleggingen benyttes som faktagrunnlag i forbindelse med akselerert levetidstesting av Piql systemet. Den endelige rapporten er basert på sammenstilling av litteraturstudier av det kjemiske og biologiske miljøet samt radioaktiv stråling i gruver og data fra miljøkartlegginger utført sommer 2021 og vinter 2022.

Målte konsentrasjoner av NH3 i AWA var seks ganger høyere enn årlig gjennomsnitt målt ved bakgrunnsstasjoner i fastlands-Norge av Norsk institutt for luftforskning (NILU) i perioden 2018-2020 og 16 ganger høyere enn konsentrasjoner målt ved Zeppelinobservatoriet i Ny-Ålesund på Svalbard. Konsentrasjonen av NO2, SO2, CO2 and CH4 var ikke forhøyet i forhold til gjennomsnittsverdier ved norske bakgrunns stasjoner.

DNA-konsentrasjoner i luftprøver fra AWA var lavere enn gjennomsnitt fra tilsvarende målinger utført i ulike utendørsmiljøer, noe som indikerte lavere konsentrasjon av luftbårne mikroorganismer. Resultatet gir ikke noe grunnlag for å tilpasse det mikrobiologiske miljøet ved akselerert levetidstesting av Piql systemet. Det ble observert vekst av muggsopp på tregulv i container benyttet i AWA. Vekst av muggsopp vil sannsynligvis øke ved langtidslagring hvis dette ikke håndteres. Det anbefales derfor å bytte ut tregulvet med et uorganisk materiale som for eksempel stål for å redusere problemer med muggvekst og andre mikroorganismer.

Effektiv stråledose målt inne i gruvegangene og i AWA tilsvarte lavere område av gjennomsnittlig bakgrunnsstråling i Norge og var lavere enn stråledose målt i utendørsmiljø like ved Gruve 3. Dette indikerer ingen økt risiko for negative effekter på de ulike komponentene i Piql systemet ved langtidslagring i AWA sammenlignet med andre lagringsmiljøer.

Nylig publisert