Behavioural responses of cetaceans to naval signals in Norwegian waters - the 3S-2012 cruise report
Om publikasjonen
Rapportnummer
2012/02058
ISBN
9788246421469
Format
PDF-dokument
Størrelse
6.1 MB
Språk
Engelsk
Sjøpattedyr er følsomme for lyd i deres miljø, og for å kunne regulere bruken av intense akustiske kilder er det et behov for å kvantifisere hvordan menneskeskapt lyd påvirker deres atferd og hvilken biologisk relevans en slik påvirkning har. 3S2-prosjektet har som målsetning å generere kvantitativ informasjon om hvordan hval reagerer på militære sonarpulser og relevante kontroll-lyder. Denne rapporten oppsummerer aktivitetene, data innsamlingen og utfallet fra et internasjonalt forskningstokt som ble gjennomført som en del av dette prosjektet. Hovedmålsetningen med 3S-2012 toktet har vært å undersøke hvordan vågehval, nebbhval og knølhval reagerer på militære sonare. I tillegg ønsket vi å studere i hvilken grad den såkalte «ramp up» prosedyren reduserer risikoen for skade på sjøpattedyr. Resultatene vil kunne brukes som grunnlag for retningslinjer for sonaroperasjoner.
3S-2012 toktet foregikk mellom Bjørnøya og vestkysten av Spitsbergen i juni 2012 med FFIs forskningsfartøy HU Sverdrup II. Under 3S-2012 toktet har vi gjort 400 observasjoner av over 900 individer av sjøpattedyr. Vi har satt på 16 DTAG‟er (sensorpakker); 13 på knølhval og 3 på finhval. Disse sensorpakkene har registrert til sammen 172 timer med data. Vi har gjennomført 7 eksperimenter med knølhval. Disse inkluderer registrering av effekten av selve merkingen, normalatferd før og eventuelle endringer i atferd under sonareksponeringer og under eksponering for lyden av spekkhoggere som spilles tilbake til dyrene. Vi har også tatt fotografier av rygg- og halefinne samt vevsprøver for å kunne bestemme kjønn og kondisjon. I tillegg ble det registert data om miljøet hvor disse eksperimentene ble gjennomført. Bakgrunnsstøy, lydhastighetsprofiler og temperturpofiler samt tilstedeværelse av byttedyr i vannmassen ble registert. Det ble derimot ikke merket noen vågehval eller nebbhval og det ble derfor ikke gjennomført noen eksperimenter på disse.
Etter to av tre planlagte feltsesonger i 3S2-prosjektet er vårt samlede datasett ubalansert i betydningen at vi har gjennomført 10 eksperimenter på knølhval, 1 eksperiment på vågehval og ingen på nebbhval. Vi anbefaler derfor at neste års tokt (3S-2013) fokuserer mye sterkere på de antatt mer sensitive artene; vågehval og nebbhval. Konsekvenser av dette bør være at operasjonsområdet og periode endres for å optimilisere mulighetene med disse artene.