Base defence demonstration at Trident Juncture 2018 – TACT unmanned systems for base and force protection
Om publikasjonen
Rapportnummer
19/00807
ISBN
978-82-464-3175-8
Format
PDF-dokument
Størrelse
2.6 MB
Språk
Engelsk
Trident Juncture 2018 (TRJE18) var en høyprofilert militærøvelse i Norge høsten 2018. Sammen med NATO Allied Command Transformation (ACT) arrangerte Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) en stor arena for demonstrasjoner ved Værnes. Denne rapporten beskriver baseforsvarsdemonstrasjonen, som var en del av dette. I denne øvelsen var demonstrasjonen en Transformational Activity (TACT) under NATO ACT.
Demonstrasjonen viste et baseforsvarskonsept hvor vi brukte ubemannede systemer, der sensorer og effektorer var koblet sammen i et nettverk for å gi økt situasjonsforståelse og redusere tiden fra en trussel blir oppdaget til man reagerer på eller angriper trusselen. Hensikten med denne aktiviteten i TRJE18 var todelt. Det primære målet var å demonstrere for viktige beslutningstakere hvilket potensial ubemannede systemer har for beskyttelse av baser og personell. Det andre målet var å få soldater til å bruke systemet slik at de kan få innsikt i systemets fordeler og hva som kan forbedres.
FFI gjennomførte også demonstrasjon av baseforsvarskonsept i 2016 og i 2017, og TRJE18-demonstrasjonen var en fortsettelse av dette. 2018-demonstrasjonen ble gjort i samarbeid med mange industripartnere.
Demonstrasjonen ble holdt på Sutterøya nordvest for Værnes flyplass. Scenarioet var at soldater fra Heimevernet skulle beskytte halvøya mot angrep fra nordvest. Til hjelp hadde de to våpenstasjoner (RWS), ett ubemannet bakkekjøretøy (UGV), én ubemannet overflatefarkost (USV), én nano ubemannet luftfarkost (UAV), forskjellige bakkesensorer i området, ett stridsledelsessystem (BMS) og ett soldatsystem for kommando og kontroll. Demonstrasjonen hadde mange besøkende, deriblant Det nordatlantiske råd og NATOs militærkomité.
De forskjellige tekniske undersystemene måtte integreres med hverandre. Dette ble gjort ved å bruke Integrated Combat Solution (ICS)-teknologien til Kongsberg Defence & Aerospace. For å få til dette var det nødvendig å etablere et nettverk mellom de forskjellige undersystemene, noe som involverte mange radiosystemer. I tillegg måtte alle undersystemene integreres med ICS.
Vårt baseforsvarskonsept ble demonstrert for mange viktige beslutningstakere, og vi lyktes således med vår hovedmålsetting. Det andre målet, som var å evaluere den operative nytten til systemet, lyktes vi ikke like bra med. Dette målet ble bare delvis oppnådd, noe som skyldtes tidsbegrensninger.