Spesialsoldatens nye utstyr
FFIs forskere og prototypverksted har hjulpet spesialsstyrkene med mange nyttige dingser opp gjennom årene. Sammen har vi eksperimentert oss frem til praktiske løsninger på reelle behov.
Hva slags innovasjoner trenger spesialsoldater? Tankene går lett i retning de fantasifulle oppfinnelsene i laboratoriet til James Bonds «Q». Virkelighetens nye utstyr er mer på jorda – men ikke alltid. Et eksempel er FFIs vindmåler for fallskjermhoppere.
Når spesialsoldater skal løse et oppdrag, kan de som regel ikke gå i butikken for å kjøpe utstyret de trenger. Derfor må de være oppfinnsomme. Kanskje de utvikler det selv. Noe kan industrien løse.
Andre ganger trengs det noe helt nytt. FFIs forskere og prototypverksted har hjulpet spesialsstyrkene med mange nyttige dingser opp gjennom årene. Sammen har vi eksperimentert oss frem til praktiske løsninger på reelle behov. Denne arbeidsmetoden kan hele forsvarssektoren hente lærdom fra når Forsvaret skal dra nytte av ny teknologi.
Innpakket hund gir trygg landing
Problemet: Hvordan beskytte en tjenestehund i et fallskjermhopp.
Løsningen: Dersom en spesialsoldat skal ha med tjenestehund på et oppdrag, er det viktig at det er både trygt og enkelt å få det til. FFI har vært med på å utvikle Defpro – «Dog equipment for protection» – i tett samarbeid med spesialstyrkene.
Defpro er en fleksibel matte. Den er konstruert av firmaet Germa. Matta brettes rundt hunden og pakker den inn som i en bag. Hodet stikker ut. Beina er i sin helhet beskyttet av bagen. Løsningen har flere fordeler. Hunder liker generelt ikke å løftes slik at beina deres henger og dingler. I landingen er det også en risiko for beinbrudd. Bagen holder i tillegg hunden varm igjennom hoppet: Når den lander er den klar for arbeid.
Innpakkingen minner om hvordan en burrito brettes. Seletøyet til hunden stikker opp av bagen. Det festes til soldaten. Ved å pumpe luft ut av matta blir stoffet stivt, men holder formen rundt hunden. Dermed er den beskyttet mot slag og støt. FFIs medarbeidere har konstatert at hundene som har vært med på utprøvingen har likt bagen godt. De bruker dn som liggematte når den ikke er i bruk.
Førstehjelp mot kvelning
Problemet: Oppkast og blod kan blokkere luftveiene til en skadd person, for eksempel en soldat. Dagens løsning er en manuell pumpe som fjerner blokkeringen. De elektriske pumpene som finnes er for store og tunge til å ha med i felt.
Løsningen: Cary er navnet på den lette, oppladbare håndpumpa som Stavanger-firmaet Excitus har utviklet. FFI har deltatt i testing og utvikling av prototypene. Forskerne har blant annet sett på hvordan den er å frakte med seg og bruke i felt, og sugeeffekten den har.
Til forskjell fra sugepumper i dagens ambulanser, kan Cary brukes i alle stillinger og retninger. En utfordring er at det som suges ut av luftveiene er vått. Risikoen er at blod og oppkast kan flyte tilbake og tette pumpene. Cary inneholder en patentsøkt, absorberende matte som skal løse dette problemet.
Beholderen til pumpa er atskilt fra selve enheten. Slik er det lett å bytte beholder. Dermed er den også smittesikker. Prototypene veier bare 700 gram. Målet er å gjøre den endelige versjonen av Cary enda lettere. Båd forsvar og ambulansepersonell har deltatt i utprøvingen. Det er blant slike brukere markedspotensialet ligger.
En termos for kroppen
Problemet: Hvordan forhindre at kroppstemperaturen til en skadet person faller, når vedkommende skal tas hånd om? Hypotermi er en livstruende tilstand. Faren er stor allerede ved 35 grader. En kroppstemperatur under 30 grader medfører ofte døden.
Løsningen: Alt fra dynejakker til søppelsekker kan i prinsippet brukes for å hindre hypotermi. En norskutviklet løsning for redningsmannskaper er «Banak-modellen». Den ble utviklet av 330-skvadronen. Metoden består i at de tre lagene har hver sin funksjon: Det innerste laget er plast som beskytter mot fukt. Et mellomlag isolerer. Det ytterste beskytter mot vind og vann.
Prinsippet er utnyttet i Thermosaver. Klinikere fra Haukeland sykehus og et forskningsteam fra Sintef har her laget en ekte pakkeløsning. FFI har bidratt med testing. Thermosaver er lett å bruke, og tar liten plass. Det innerste laget er et såkalt jordmorlaken.
Dette norskutviklede produktet kan absorbere store mengder væske, noe som er spesielt viktig når pasienten er våt. Kroppstermosen er laget av yntetiske materialer, og har kraftige bærehåndtak. Produktet er kommersialisert av firmaet Thermosaver, som holder til i Nordre Follo.
Fallskjermhopp i full detalj
Problemet: Hvordan kan det neste hoppet til en fallskjermsoldat bli mer presist? Hvordan kan vindforhold, avdrift, hastighet og andre variabler logges, slik at dataene kommer til nytte både for nåværende og kommende soldater?
Løsningen: FFI har medarbeidere som er skarpe innenfor både strømningsfysikk og aerodynamikk. Forskningsmiljøene har her slått hodene sammen, og utviklet et instrument som hopperen fester i seletøyet på brystet. Boksen inneholder et system av sensorer som registrerer luftas bevegelser, høyde, fart og hvordan disse variablene samvirker med fallskjermsoldatens teknikk.
En trent soldat vil på denne måten samle data som kommer andre til gode. Gamle og nye hopp kan lett sammenliknes. Forskerne kan dermed skaffe seg presis kunnskap. Den kommer til nytte både i trening og ved utvikling av nye typer fallskjermer.
Produktet er så spesielt at det ikke er behov for å lage mange eksemplarer. Noen få av disse instrumentene er nok til å systematisere de samlede erfaringene rundt fallskjermsoldaters ho p mye bedre enn hittil.