Slik kan Forsvarsmateriell måle sin egen innsats bedre

Forsvarsmateriell (FMA) er etaten som skal utruste Forsvaret med alt fra klær til ubåter, jagerfly og teknologiske løsninger. Et problem har vært å måle hvor effektiv etaten er. En fersk FFI-rapport foreslår en ny modell for å måle produktiviteten.

en mann står inne på et lager og ser på hyller med brune pappesker
Et av Forsvarets forsyningslager i Trøndelag. Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret

Begrepet produktivitet er egentlig ikke så vanskelig å forstå. Hvis mengden produksjonsfaktorer er konstant og mengden goder som produseres øker, sier vi at også produktiviteten øker.

Slik er det lett å forstå hvorfor produktivitet er en faktor som må overvåkes, ikke minst i forsvarssektoren.

Mer for pengene

God produktivitet i FMA betyr at Forsvaret får mer igjen for pengene. Helt siden etaten ble opprettet i 2016 har medarbeiderne derfor jobbet med å profesjonalisere og effektivisere virksomheten. Men hvordan kan arbeidet måles, egentlig?

– Husk at FMA ikke opererer i et vanlig marked.

Det sier Petter Fredrik Hemnes, mannen bak den nye rapporten. Han er forsker ved FFIs avdeling Strategiske analyser og fellessystemer.

– Grunnen til at det er krevende å sette mål på verdien av vare- og tjenesteproduksjonen på FMAs områder er fraværet av markeder for det som produseres. Produktene og tjenestene som FMA leverer til Forsvaret er ofte ikke godt definerte. Den relative verdien på produksjonen, som ellers ville blitt vist gjennom markedspriser, er ikke synlig.

Historiske data viser vei

Hemnes peker på at det viktigste formålet med rapporten er at FMA får tydeligere signaler om egen utvikling.

– Det er krevende å få oversikt over produksjonsendringer og forstå sammenhengen mellom produksjon og innsatsfaktorbruk. I denne rapporten gjør vi et første forsøk på å løse denne utfordringen. Det gjør vi ved å foreslå en produktivitetsmodell for FMA, sier han.

Blant annet er FMAs historiske data brukt for å vurdere utviklingen i produktivitet over tid.

Positiv utvikling

Forskeren sier at de foreløpige funnene i rapporten tyder på at FMA er blitt mer produktiv mellom 2017 og 2023. Det er kun investeringsprosessen som blir målt. Det er samtidig knyttet usikkerhet til resultatene. Hemnes sier det trengs flere data for å bekrefte dem.

FFI-rapportens forslag er at FMA tar i bruk og videreutvikler modellen, slik at den kan brukes til å gi bedre innsikt i forbedringsarbeidet. Den peker også på behovet for å samle inn mer data om forvaltningsprosessen. Dermed kan modellen brukes til å måle produktiviteten også i denne delen av FMA.

To gevinster

Forskeren tror bidraget fra FFI kan bli nyttig for FMA på to måter.

– For det første kan modellen og analysen vår brukes til å skape objektive punkter for høy og lav produktivitet i etaten. Da kan en fastslå utvikling, forklare forskjeller i resultater og identifisere og evaluere tiltak for mer forbedring. For det andre er modellen utformet på en måte som gjør den anvendelig for FMA. Etaten kan selv samle inn data og analysere sin egen produktivitet framover, avslutter Petter Fredrik Hemnes.