To nye rapporter ser på KI i Forsvaret
Forskere ved FFI har begynt å studere anvendelser av kunstig intelligens i ulike deler av forsvarssektoren.
Utgangspunktet for begge rapportene er at kunstig intelligens handler om å få maskiner til å utføre oppgaver som vanligvis krever menneskelig intelligens.
Denne teknologien har allerede store muligheter for å effektivisere og forbedre en rekke virksomheter. Logistikk er et av de områdene hvor det har vært spesielt store forventninger til kunstig intelligens. Utviklingen her kan skape verdi både i sivil og militær sammenheng. Derfor er dette også et sentralt satsingsområde i Forsvarsdepartementets nylig publiserte strategi for KI i den norske forsvarssektoren.
Sentralt for FFI-forskerne er å se nærmere på bruk av kunstig intelligens som er relevant for støttevirksomheten i Forsvaret. Rapportene kartlegger ulike anvendelser på kort og lengre sikt. De ser på utfordringer som må håndteres. De har sett på forutsetninger som må være på plass for at de enkelte enhetene skal skal kunne dra nytte av KI.
Sektoren modnes
Selv om modenheten for KI i forsvarssektoren i mange sammenhenger kan være lav, ser forskerne at det arbeides med å heve nivået.
Den manglende modenheten skyldes blant annet av utfordringer med strategisk styring, at datakvaliteten er for svak og av fragmenterte fagmiljøer. Det mangler også IT-infrastruktur, kompetanse og forståelse av kunstig intelligens. Forskerne ser også at det er behov for en helhetlig samordning og oppfølging av initiativer. Ikke minst mangelen på finansiering er foreløpig en hemsko.
Start nå
Rapportene påpeker at for å lykkes med kunstig intelligens må enhetene i Forsvaret likevel begynne å utforske og eksperimentere med teknologien allerede i dag. Allerede med dagens organisering er det mulig å starte. En av anbefalingene er å gjennomføre noen aktuelle pilotprosjekter innenfor kunstig intelligens.
Forskerne anbefaler også å samle fagmiljøer innenfor digitalisering og de miljøene som etter hvert oppstår rundt kunstig intelligens.
Seks punkts ramme
Forskerne presenterer et rammeverk for å evaluere modenheten. Rammeverket består av seks dimensjoner:
- strategi og ledelse
- organisering og prosesser
- teknologi og infrastruktur
- data
- utføring
- kompetanse og kultur
Dette kan forbedres
Fire viktige forbedringsområder for å øke modenheten rundt KI vil etter forskernes mening være strategisk styring, organisering og kompetanse, eksperimentering og innovasjon og teknologisk understøttelse og data. Innenfor hvert av disse områdene foreslår rapporten konkrete tiltak rettet mot den strategiske ledelsen i forsvarsdepartementet og Forsvaret.
Lag eksperimenter
Parallelt med dette anbefaler forskerne økt eksperimentering med KI. Allerede nå bidrar slik aktivitet til å bygge opp kunnskap.
Det store målet, slik det defineres i de nye FFI-rapportene, er å gjøre forsvarssektoren bedre i stand til å arbeide strategisk med KI. Gjennom å øke evnen til å ta KI mer i bruk øker også sjansene for å lykkes.