Fire råd for bedre samarbeid i Forsvarsmateriell

Alt blir bedre med gode partnere. Hvordan kan Forsvarsmateriell (FMA) utnytte strategiske samarbeid til å gjennomføre bedre anskaffelser? En ny FFI-rapport gir fire anbefalinger.

et oversiktsbilde viser en stor plass med mange stridsvogner og andre militære kjøretøy som er parkert. Midt på plassen går en mann i hæruniform
Tre trender påvirker materiellsituasjonen i flere lands forsvar: Enhetskostnadene øker, konkurransen om ressurser blir større og usikkerheten i forsyningskjedene vokser. En ny FFI-rapport ser på hvordan Forsvarsmateriell kan møte slike utfordringer. Bildet viser deployering av alliert materiell i Brevik under Nato-øvelsen Noble Ledger. (Foto: Simen Rudi, Forsvaret)

Gode strategiske samarbeid er gull verd, men de er ofte vanskelige å få til. Ingen virksomhet er likevel i tvil om at det blir stadig viktigere å tenke på hva omverdenen kan tilføre. Det gjelder også forsvarssektoren. Så hva kan FMA oppnå i strategiske samarbeid med industri, næringsliv, andre statlige aktører og internasjonale partnere?

Bakgrunnen for spørsmålene er de generelle trendene i verden der enhetskostnadene blir høyere, det er større konkurranse om ressurser, og usikkerheten i forsyningskjedene har økt.

Teknologiutviklingen er en utfordring, men den byr også på nye muligheter. Strategisk samarbeid er et virkemiddel FMA kan benytte i møte med disse trendene.

Store gevinster

Dagens langtidsplan for forsvarssektoren sier at FMA skal arbeide mer med å bygge strategiske samarbeid. Målet er at FMA gjennom strategisk samarbeid skal utnytte ressursene bedre, tilføre kompetanse og sikre forsyninger. På denne måten skal FMA sikre tilgang til materiell og tjenester av høyere kvalitet, på en mer effektiv måte.

– Gevinstene av strategiske samarbeid er betydelige. Både forskere og praktikere peker likevel på at det kan være svært utfordrende å lykkes.

Det sier forfatterne av den nye FFI-rapporten «Strategisk samarbeid i Forsvarsmateriell – hva kreves for å lykkes?», Anders Aulie og Olger Pedersen. Begge er forskere ved FFIs avdeling Strategiske analyser og fellessystemer.

Tre viktige egenskaper

Forskerne forteller at hoveddelen av rapporten beskriver et rammeverk de har utarbeidet. De forteller hvordan det kan brukes for å evaluere denne typen samarbeid for å identifisere forbedringspunkter, slik at FMAs fremtidige strategiske samarbeid kan bli bedre og gi større gevinster.

– Rammeverket definerer de tre egenskapene som er avgjørende for vellykkede strategiske samarbeid: tillit, koordinasjon og gjensidig avhengighet. Vi har identifisert tolv forutsetninger som bør ligge til grunn for å oppnå disse egenskapene. I en evaluering av strategisk samarbeid tilrår vi at disse forutsetningene undersøkes, sammen med hvordan det å oppfylle dem gjør vellykkede strategiske samarbeid mulig, sier Aulie og Pedersen.  

Tolv viktige forutsetninger

Forskerne bak rapporten «Strategisk samarbeid i Forsvarsmateriell» tilrår at disse tolv forutsetningene undersøkes i en evaluering av strategisk samarbeid. Disse forutsetningene betyr mye for tilliten mellom partene, koordineringen og den gjensidige avhengigheten.

  1. samordnede målsettinger
  2. informasjonsdeling
  3. risikofordeling
  4. konflikthåndtering
  5. roller, ansvar og myndighet
  6. relasjonsansvarlig personell
  7. interne framdrifts- og ytelsesvurderinger
  8. relasjonelle framdrifts- og ytelsesvurderinger
  9. ledelsesforankring
  10. kunnskapsutveksling
  11. bestillerkompetanse
  12. langsiktighet

Her er anbefalingene

Så hvordan kan Forsvarsmateriell gripe saken an?

De fire anbefalingene lyder slik:

  • Bruk rammeverket til å forme FMAs innretning for strategiske samarbeid: Rammeverket identifiserer kritiske suksessfaktorer og forutsetninger for vellykkede samarbeid.
  • Bli enig om begrepsbruk: Etabler og kommuniser en felles forståelse av «strategisk samarbeid» i FMA.
  • Opparbeid institusjonell kompetanse: Lær av erfaringer fra tidligere og pågående samarbeid. Bruk rammeverket til å identifisere forbedringsområder.
  • Gjennomfør en casestudie: Bruk rammeverket i en evaluering av et strategisk samarbeid FMA deltar i. Dette vil gi verdifull innsikt i hvordan FMA kan bedre utnytte strategisk samarbeid.