NILUS løser et problem

I en kjeller i en av FFIs bygninger i Horten står det et eksempel på sensorteknologien som kan gi overlegen situasjonsforståelse.

På bryggekanten, med vannet i bakgrunnen, står en liten sort dings med en rød beholder ved siden av
Nilus (network intelligent undewater sensor) i all sin prakt. Den røde sylinderen er et akustisk moden som sender data til overflaten. På den svarte tripoden sitter flere hydrofoner som fanger opp lyd under vann. Den svarte tanken blåser opp en ballong når noden skal opp til overflaten. Foto: Espen Hofoss / FFI.

Det er en type undervannssensor som raskt kan settes ut og hentes inn ved behov. Den skal kartlegge aktivitet i nærheten. 

FFI begynte å utvikle systemet allerede i 2008. De fleste FFI-prosjekter er oppdragsbaserte og kommer fra Forsvaret, men akkurat denne utviklingen er finansiert med strategiske midler og FFIs egne basismidler. 

– Vi mener systemet demonstrerer et konsept som kan spare Forsvaret for ressurser, sier forskningsleder Roald Otnes. 

NILUS – Network Intelligent Underwater Sensor

Hva er det? Et system med undervannssensornoder som raskt kan settes ut og hentes inn ved behov. 

Hva gjør den? Kan brukes til å kartlegge aktivitet i et havområde. 

Hva er nytt? Undervannslyttestasjoner er ofte permanente installasjoner bundet til land med kabel. NILUS-nodene er trådløse, lette å flytte og lette å hente inn. De har innebygget datamaskin for å analysere lydsignaler og oppdage passerende fartøyer. 

Hvordan virker den? Selve sensoren er en slags tripod (den har altså tre ben). Hver tripod har fire hydrofoner (mikrofoner som fanger opp lydbølger i vann) som kan peile hvor lyd kommer fra. På undersiden sitter det et batteri og en gasstank som kan blåse opp en ballong når sensoren skal hentes opp på overflaten igjen. 

Kommunikasjon med overflaten skjer via et akustisk modem som holder seg fem meter over sensorplattformen. Denne kommuniserer akustisk (med lyd) til en gatewaybøye på overflaten. Derfra går informasjonen videre med radio. 

Hver sensor sender fra seg informasjon til overflaten med lydbølger. Det gir begrenset båndbredde. Sensoren kan ikke sende fra seg rådata den samler inn. Derfor må den selv kunne analysere lydene og gi beskjed til overflaten om at den hører et fartøy, og hvor det befinner seg. 

– Med NILUS kan du dekke et overvåkingsbehov uten fartøyer i området. Det betyr at disse fartøyene og mannskapene kan løse andre oppgaver. 

NILUS-sensornoder er solgt til forskningsinstitusjonene FOI i Sverige og TNO i Nederland. Høsten 2024 skal forskere ved FFI til et stort Nato-eksperiment i Portugal for å vise fram systemet sammen med FOI og TNO. 

– Det som mangler nå, er at Forsvaret innarbeider dette i et operativt konsept og starter en anskaffelse. FFI driver ikke industriproduksjon. Derfor må en industriaktør overta prosjektet og utvikle det til et ferdig produkt som kan selges på markedet. Her er vi fortsatt ikke i mål, sier Otnes. 

Illustrasjon_nilus.jpg
Illustrasjon: Alexander Kanvik / FFI.