Sonarer og skipstrafikk – hvor mye plager det hvalen?
Akkurat nå sitter et internasjonalt forskerteam på en holme i Lofoten og venter. På hval. De forsøker å løse et av havets mysterier.
Målet med det norsk-amerikanske forskningsprosjektet er å finne ut hva bardehvalene kan høre. Det er det ingen som har klart før.
Kunnskapen skal brukes til å sette begrensninger for menneskeskapt støy til havs.
I denne episoden av Ugradert forklarer FFI-forsker Petter Kvadsheim hva de gjør i Lofoten, hvordan de gjør det og hvorfor.
For å finne ut hva bardehvaler hører, skal forskerne fange en eller flere unge vågehvaler levende. Alt overvåkes av veterinær. Etter hørselstestene slippes hvalene fri. Er det dyreplageri eller nødvendig forskning? Hør podkasten og døm selv.
Kan Forsvaret beskytte dyrelivet rundt sine fartøyer?
Petter Kvadsheim har mer enn 20 års erfaring med forskning på lyd under vann, og hvordan det påvirker dyrelivet. Ved FFI jobber han med undervannstøy for å begrense skadene og effekten Forsvarets sonarbruk har på omgivelsene.
Forskningen har blant annet ført til regler om at Forsvaret skal holde vakt og redusere effekten på sine sonarer hvis de observerer hval nærmere enn 1000 meter fra skipet.
I podkasten kan du høre mer om de viktigste funnene fra Petters forskning.