Kort forklart: Hva skal Forsvaret med kvanter?
FN har utnevnt 2025 til kvanteteknologiens år. Den har nemlig hundreårsjubileum. Men hva er et kvant? Og hva tenker forskerne ved FFI om kvanteteknologiens muligheter innenfor Forsvaret?
I dagens Kort forklart forteller forskningsleder Gunnar Rustad ved FFIs avdeling Forsvarssystemer mer om mulige anvendelser. Han peker på at kvanteteknologi omfatter mye mer enn kvantedatamaskiner, som er det vi hører mest om. Ett av mange andre interessante områder kan være ekstremt følsomme undervannssensorer.
Einstein, Schrödinger & Co
Mange er ikke klar over at kvanteteknologi for lengst er i bruk. For eksempel er transistorene vi alle er omgitt av utviklet med hjelp av kvanteteknologien. Nå er det altså hundre år siden noen av de mest grunnleggende prinsippene på området ble formulert.
Opphavet til det hele var Max Plancks og Albert Einsteins banebrytende tanker om lys og materie. Forskere som Werner Heisenberg, Max Born og Niels Bohr la grunnlaget for kvantemekanikken. Arbeidet deres har ført oss fram til en helt ny forståelse av universets byggesteiner. Schrödingers berømte katt er et tankeeksperiment som beskriver noen av kvantefysikkens ikke helt intuitive resultater.
Kvant 2.0
– Kall begynnelsen med de første anvendelsene, slik som transistoren og laseren, for kvant 1.0. Nå er vi bare i den spede starten av 2.0-versjonen av kvantevitenskapen, sier Rustad.
Så hva betyr utviklingen for oss, og spesielt for Forsvaret?
Kvanteteknologi har potensial til å revolusjonere alt fra kommunikasjon og datakraft til sensorteknologi og materialvitenskap. Tenk deg en ubåt som kan navigere presist i ukesvis under vann, et sensorsystem som finner underjordiske tunneler eller et krypteringssystem så sikkert at det er umulig å knekke.
Se opp for selgere
– Samtidig har kvanteteknologi gitt en arena med store kommersielle interesser, der noen først og fremst har noe de vil selge. Det krever i seg selv at vi studerer feltet grundig, for å være sikrere på hva som har noe for seg og hva som ikke har det, sier forskningslederen.
I denne podkasten skal vi innom noen få av de forskningsområdene som driver utviklingen videre. Velkommen til kvanteteknologiens år!