På sprengstoffjakt i Finnmark
I september fikk politiet melding om at det var funnet ammunisjon i et hytteområde ved Holmfoss i Finnmark. Da Forsvaret begynte å grave, fant de 281 ubrukte granater til et antitankskyts fra andre verdenskrig.
Det var 250.000 tyske soldater i Finnmark under andre verdenskrig. Tenk hvor mye våpen og forsyninger som kreves for å drive en sånn hær.
Da tyskerne trakk seg tilbake i 1944, satte de fyr på ammunisjonslagrene. Mye gikk i luften. Men mye ble spredt i eksplosjonene og ligger udetonert igjen i naturen. Det ligger også ammunisjon som ble bevisst gravd ned eller dumpet etter krigen.
Flere hundre oppdrag hvert år
Hvert år rykker Forsvaret ut på mellom 400 og 500 oppdrag rundt om i landet for å destruere gamle bomber og granater som er rapportert inn til politiet. En stor del av oppdragene skjer i nord.
I en ny episode av podkasten Ugradert kan du bli med forsker og sprengstoffekspert Geir P. Novik på et slikt oppdrag i området rundt Kirkenes.
Novik har skrevet doktorgrad om risikovurdering knyttet til eksplosiver i naturen.
Blir ikke mindre farlig
Når Novik rykker ut for å uskadeliggjøre gammelt sprengstoff, sørger han for å ta prøver av sprengstoffet. Disse blir analysert i et laboratorium ved FFI på Kjeller. Kunnskapen er nyttig for å vite mer om hvor farlige gamle bomber og krigsetterlatenskaper er, og hvordan man skal håndtere dem når de blir funnet.
I en forskningsartikkel publisert i 2023, påviste Novik og kollega Dennis Christensen at visse typer eksplosive rester fra andre verdenskrig er mer sensitive for støt enn tidligere antatt.
– Tidligere har man nok i stor grad tenkt at problemet vil forsvinne av seg selv, sier Novik.
Meld fra til politiet
En rapport fra 2012 konkluderte med at det har vært «få uhell med eksplosive krigsetterlatenskaper», samt at «faren for befolkningen er generell lav».
– Da jeg skrev min doktorgrad, kom jeg til raskt frem til at det har vært flere hundre drepte og skadde, sier Novik.
Novik sier det fortsatt kan skje ulykker hvis man tenner bål eller graver et sted et ligger gammel ammunisjon.
– Det er også en risiko for at det lekker miljøgifter fra ammunisjonen, eller at terrorister eller kriminelle får tak i og bruker sprengstoffet.
FFI jobber med å kartlegge hvor ammunisjon er dumpet rundt om i landet.
– I en del av disse områdene bør man ta forholdsregler før det graves eller tennes bål, sier Novik.
Han har ett råd til alle som finner noe de mistenker er sprengstoff eller ammunisjon: la det ligge, merk stedet og gi beskjed til politiet.