Hva betyr USA-valget for amerikansk sikkerhets- og forsvarspolitikk?

5. november er det duket for valg i USA. Om det blir Kamala Harris eller Donald Trump som går av med seieren vil ha stor betydning for amerikansk sikkerhetspolitikk – og deres allierte.

Forsker Vårin Alme jobber ved FFIs avdeling Strategiske analyser og fellessystemer, og holder på med en doktorgrad om amerikansk alliansepolitikk. I tillegg er hun kommentator hos amerikanskpolitikk.no. Hun var derfor et åpenbart valg da vi skulle lage podkast om hva det amerikanske valget betyr for sikkerhets- og forsvarspolitikk.

–  Ser vi på meningsmåler så sier de fleste at utenrikspolitikk ikke er avgjørende. Derfor er det en vanlig misoppfatning at utenrikspolitikk ikke har noen betydning ved valg. Tvert imot så ser vi at spørsmål om utenriks- og forsvarspolitikk er en stor del av debattene mellom kandidatene både direkte og indirekte gjennom de innenrikspolitiske temaene som innvandring og handel, forteller Alme.

Hun har fulgt amerikansk politikk tett i mange år. Fordi Harris er en ny kandidat dette valget fokuserer vi mest på henne i denne episoden. På mange områder, deriblant utenrikspolitikken, er det fortsatt uklart hva slags politikk Harris vil føre dersom hun vinner».

Ulike syn på allianser – men enige om én ting

Verken Harris eller Trump har særlig lang erfaring innen sikkerhetspolitikk. Mens Harris kun har fire år som visepresident å vise til, har heller ikke Trump mer enn sin forrige presidentperiode bak seg på dette feltet. Likevel står de to kandidatene for svært ulike retninger i utenrikspolitikken og hvem som vinner vil ha stor betydning.

– Hovedforskjellen er at Trump ønsker å være uforutsigbar i utenrikspolitikken. Han ser på det som et gode at USAs venner og fiender skal være usikre på hvor de har dem. Mens Harris på sin side mener at USA har alt å tjene på å være en stødig alliansepartner, forteller Alme.

Dette har for eksempel betydning for Nato. For selv om Trump ikke vil kunne trekke USA ut av Nato, vil han kunne så tvil ved om USA vil håndheve en eventuell utløsning av artikkel 5 om kollektivt forsvar. Harris på sin side har gjort det tydelig at USA vil hedre sine forpliktelser i Nato.

Likevel er både Harris og Trump ifølge Alme enige om én ting:

– De trekker begge frem Kina som den største prioriteten for amerikansk utenrikspolitikk.

Situasjonen i Midtøsten kan få stor betydning

Selv om Asia og Stillehavsregionen har fått en stadig viktigere betydning i amerikansk utenrikspolitikk, mener Alme at utviklingen i Midtøsten potensielt kan få stor betydning for valget:

– I den viktige vippestaten Michigan er det en stor gruppe og viktig velgergruppe som er misfornøyde med Demokratenes politikk i Israel-Palestina-spørsmålet med tanke på Gaza, og noen har bestemt seg for å ikke støtte noen av dem og andre vil støtte en tredjepartskandidat. Og det kan faktisk bli avgjørende for valgresultatet.

I episoden kan du høre mer om Almes tanker om de lange linjene i amerikansk alliansepolitikk og hvordan Trump skiller seg fra den tradisjonelle allianseskepsisen, om USA egentlig er klare for en kvinnelig president, hva Harris vil kunne bidra med i Det hvite hus, hva det er ved Trump som appellerer til så mange amerikanere, og hva han eventuelt vil kunne finne på å gjøre i sin andre presidentperiode. I tillegg deler hun sine egne tanker om denne valgkampen og hvem hun tror vinner.