Globale trender og militære operasjoner
Hva slags forsvar behøver Norge i framtiden?
Fakta om prosjektet
Kontakt
Det er først og fremst utviklingen i våre omgivelser som avgjør om Norge behøver et militært forsvar – og hva vi behøver det til. FFI forsker derfor på globale utviklingstrekk som kan ha betydning for Norge slik at vi kan ha et bedre grunnlag for å forutsi hva som vil kreves av Forsvaret i framtiden.
Ved å identifisere og analysere utviklingstrekkene i et 15–25 års perspektiv styrker prosjektet FFIs støtte til Forsvarsdepartementets langtidsplanlegging, arbeid med fagmilitære råd og langtidsplaner – med et lengre tidsperspektiv og en annen tilnærming enn det som normalt legges til grunn.
Det er selvfølgelig umulig å forutsi hva som vil skje i framtiden, men det er mulig å identifisere ulike utviklingsløp. Det finnes også ulike grader av forhåndskunnskap og sannsynligheter som vi kan bruke til å si noe om ulike utviklingstrekk. Slik kan vi løfte blikket, skille langsiktige kontinuiteter fra kortvarige endringer og tenke «utenfor boksen» rundt mindre sannsynlige, men potensielt avgjørende, hendelser.
Ett av hovedfunnene i prosjektets framtidsstudie fra 2019 (Globale trender mot 2040 – et oppdatert fremtidsbilde) var for eksempel at flere trender, på lang sikt og uavhengig av hverandre, pekte mot større usikkerhet rundt utsiktene til alliert støtte i en eventuell krisesituasjon.
Dette bekreftet funn fra prosjektets forrige framtidsstudie fra 2015 (Globale trender mot 2040), men faren for krig omtales som større nå i dag enn for bare få år siden.
I tillegg har prosjektet sett nærmere på hva som kan kjennetegne Forsvarets framtidige operasjoner, som utviklingen innenfor hybridkrigføring og hvordan felles nordiske forsvarsoperasjoner kan tenkes å se ut.
Samtidig er dette et vanskelig felt, og vi forsker også på hva vi egentlig kan forutsi om framtidens forsvar. I den sammenheng arrangerer prosjektet FFIs prediksjonsturnering, der hensikten er å kartlegge det norske forsvars- og sikkerhetspolitiske miljøets evne til å forutsi hendelser og utviklinger av relevans for Forsvaret. Funnene vil kunne bidra til kunnskap om hvilke tilnærminger til framtidsanalyser og prediksjon som har mest for seg.