Ny satellitt skal styrke norsk havovervåking

Tirsdag kveld skytes den norske mikrosatellitten NorSat-4 opp i bane rundt jorda.

Satellitten skal samle inn AIS-meldinger, det vil si informasjon om identitet, posisjon og fart fra skip i norske farvann. I tillegg har den et nyutviklet lavlyskamera som skal kunne fotografere skip som har slått av sin AIS-sender. Å slå av AIS-senderen, og på den måten unnlate å samarbeide med maritime myndigheter, strider mot internasjonale regler for skipstrafikk.

Satellitten har også en protype for kryptert dataoverføring mellom satellitt og bakkestasjon.

NorSat-4 skal haike med SpaceX, og skytes opp kl 19.49 norsk tid 14. januar. Følg oppskytingen her

Satellitten inngår i Kystverkets romprogram for havovervåkning. Lavlyskameraet og krypto-utstyret er en del av Forsvarets romsatsing.

– Denne satellitten befester Norges evne til å holde oversikt over hva som foregår i våre havområder. Det er av ekstra betydning i dagens geopolitiske klima, sier kystdirektør Einar Vik Arset.

NorSat-4

Oppgave: Skal kartlegge skipstrafikk i norske farvann
Vekt: 34 kilo
Nyttelast. AIS-mottager (Automatic Identification System), Lavlyskamera (LLI) og Nanosat krypteringsenhet.

  • Eies av Kystverket og er et spleiselag mellom Kystverket og Forsvarsdepartementet.
  • Satellitten skal styres av Statsat, kameraet styres av FFI og lavlysbildene analyseres av FFI
  • Bygget av Space Flight Laboratory, med instrumenter fra Kongsberg Discovery, Eidsvoll Electronics og franske Safran Reosc.

Vil se dem som prøver å være usynlige

Utviklingen av NorSat-4 har vært et samarbeid mellom Kystverket, Norsk Romsenter og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Kystverket og Forsvarsdepartementet har stått for finansieringen. Norsk og utenlandsk romindustri har vært leverandører. Satellitten ble ferdigstilt av Spaceflight Laboratory i Canada, med utstyr fra Kongsberg Discovery, Eidsvoll Electronics og franske Safran Reosc.

Satellitten sender oversikt over skipstrafikken til jordstasjoner i Vardø og Tromsø.

– Både lavlyskameraet og krypteringsnyttelasten vil bane vei for nye tjenester og mer robust rominfrastruktur. Dette er svært viktig i den videre utviklingen av vår nasjonale egenevne i rommet, sier Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør i Norsk Romsenter.

FFI har stått for utviklingen av kameraet og vil ha hovedansvar for test og evaluering av det sammen med Forsvaret og Kystverket.

– AIS-opptak fra satellitt var et stort fremskritt da vi demonstrerte det i 2010. Vi har sett behov for andre sensorteknologier som kan verifisere AIS-meldingene og gjøre overvåkingsbildet mer komplett. Navigasjonsradardetektoren på NorSat-3 og dette nye kameraet er FFIs nyeste bidrag til nasjonal maritim overvåking via satellitter, sier forskningsdirektør Trygve Sparr ved FFI.

Kameraet er designet med stor åpningsvinkel.

– Fra FFIs kontrollsenter vil vi ha muligheter til å peke kameraet mot skyfrie områder basert på meteorologiske prediksjoner. Dette øker deteksjonsmulighetene i betydelig grad, uttaler forsker Knut Svenes ved FFI.

lavlys.jpg
Omtrent slik vil skipsobservasjoner med lavlyskamera se ut. Illustrasjonen er laget med data fra amerikanske Landsat-8. (Foto: United States geological Survey (USGS).

Sikrere satellitter

Satellitter trenger også data- og kommunikasjonssikkerhet. NorSat-4 vil være en første mulighet for å prøve norskutviklet krypteringsutstyr. Eidsvoll Electronics, med økonomisk støtte fra Forsvarsdepartementet, har utviklet Nanosatellite Crypto Unit (NCU).  Målet er at fremtidige satellitter for forsvars- og myndighetsbruk skal ha kryptert samband som tilfredsstiller nasjonale sikkerhetsbehov. NCUen fra EIDEL skal kunne beskytte dataoverføring og hindre hacking av satellittene.

image12.png
FFI har vært med på å utvikle en rekke norske mikrosatellitter siden AISSat i 2010. Illustrasjon: FFI

Lever på overtid

Det finnes allerede fire norske satellitter i drift for Kystverket. Norsat-4 er den femte i rekken.

Den første kom i bane rundt jorda i 2010. De to eldste vil mest sannsynlig gå ut av drift i løpet av året – langt ut over først antatte levetid. Kystverket vurderer derfor å anskaffe en mindre, supplerende AIS-satellitt (AISSat-4), for å opprettholde evnen til havovervåkning på et godt nivå.

FFI har jobbet med en rekke ulike prototyper på mikrosatelitter, i tillegg til dem som er i tjeneste for Kystverket.

ArcSat-1, skutt opp i 2019, er Norges første kommunikasjonssatellitt for militære operasjoner i nordområdene.  

MilSpace-satelittene, skutt opp i 2023, ble utviklet i samarbeid med Nederland for å teste ut geolokasjon av radarsendere med to mikrosatelitter som flyr i formasjon.

FFI deltar også i utviklingen av MicroSAR, et prosjekt fra SpaceNorway. MicroSAR skal overvåke norske havområder med en syntetisk aperture radar (SAR).
 

image4.png
NorSat-4 klar for oppskyting. Foto: Spaceflight Laboratory.