Nyttestyring i forsvarsprosjekter – hvordan formulere gode effektmål?

FFI-Rapport 2024

Om publikasjonen

Rapportnummer

24/01878

ISBN

978-82-464-3569-5

Format

PDF-dokument

Størrelse

1.5 MB

Språk

Norsk

Last ned publikasjonen
Annabel Garred Inger Sofie Landgraff Helene Berg

Forsvarssektoren, i likhet med andre sektorer, opplever utfordringer med å både oppnå og måle effekter av investeringsprosjekter. Det er godt dokumentert i empiriske studier at nyttestyring er et sentralt verktøy for å oppnå effekter, men det er lite forskning på nyttestyring innen forsvars-sektoren. En viktig del av nyttestyring i tidligfasen av et prosjekt er å utforme gode mål.

I denne studien søker vi å svare på hvordan man kan utforme gode mål for et prosjekt, med hovedvekt på effektmål. Studien vil derfor besvare følgende forskningsspørsmål:

1) Hvordan beskrives effekt i tidligfasen av forsvarsprosjekter?

2) Hvordan kan forsvarssektoren utforme hensiktsmessige effektmål?

For å besvare første forskningsspørsmål har vi analysert målbeskrivelsen i et utvalg konseptvalg-utredninger (KVU) i forsvarssektoren. Det har gitt oss et bilde av hvordan identifisering og plan-legging av nytte gjennomføres i tidligfasen av forsvarsprosjekter. For å besvare det andre forskn-ingsspørsmålet har vi sammenlignet funnene våre med beste praksis for å utarbeide SMART-mål og sett på hvordan forsvarssektoren kan utarbeide gode effektmål.

Vi finner at effektmålene er formulert som ønskede effekter og ikke tekniske leveranser. Dette er positivt og viser at sektoren skiller godt mellom resultatmål og effektmål. Effektmålene scorer mindre godt på formulering av ambisjonsnivå. Formuleringer som «økt», «redusert» og «forbedret evne» går igjen i prosjektene vi har vurdert. Et vagt ambisjonsnivå gjør det vanskelig å verifisere om målet er nådd, og henføre resultatet til prosjektet. Dokumentanalysen viser at effektmålene får middels score på SMART-kriteriene, og at det er betydelig variasjon både mellom prosjektene og kvaliteten på målene innad i samme prosjekt. Det viser at det fortsatt er en vei å gå når det gjelder å utforme effektmål og en omforent forståelse om hvordan de skal utformes. Vi mener målene jevnt over er gode nok i konseptfasen, men utfordringen oppstår når de samme målformuleringene blir beholdt i senere faser.

Basert på funnene i studien har vi utarbeidet konkrete anbefalinger knyttet til utformingen av effektmål for forsvarsprosjekter. I tillegg har vi kommet frem til tre anbefalinger for å bedre prosessen for nyttestyring:

1. Utarbeide tydelige retningslinjer og krav til utforming av effektmål – for å sikre en omforent forståelse og øke kvaliteten på målene.

2. Sette krav til oppdatering av effektmål – slik at målene revideres hvis de ikke lenger er hensiktsmessige.

3. Lage retningslinjer for oppfølging av effektmål – for å kunne måle og styre på effekt i investeringene.

Nylig publisert