Matte kan brukes til alt
Carl Fredrik (22) har brukt avansert matte for å studere detaljene i bilder.
Jeg har lært en hel del om bildebehandling denne sommeren! Det har vært spesielt spennende å lære om og bruke diverse integraltransformasjoner. Dette er et fremmedord som gjør at arbeidet mitt høres utrolig vanskelig ut. Men egentlig handler det bare om at vi har matematiske verktøy som hjelper oss å bryte ned informasjon i et bilde til enklere komponenter.
På toppen av dette kan jeg nå mye mer om programmering! En ordentlig dyktig sommerstudent satt ved siden av meg på kontoret. Jeg har fått en hel bunke tips og triks av ham.
Praktiske resultater
Regnearbeidet jeg gjorde førte til praktiske resultater, det var ekstra gøy. Etter hvert som vi får flere og bedre data innenfor dette feltet blir det mer aktuelt å bruke maskinlæring for å løse oppgavene. Det kan fort hende at vi beveger oss vekk fra de mer tradisjonelle metodene jeg har brukt, og mot datadreven læring.
Som barn likte jeg godt å holde på med tall. Jeg fikk god oppfølging i matematikk både hjemme og på skolen. Da jeg ble større ble jeg fort glad i realfag, spesielt matematikk og fysikk, hvor jeg fikk bryne meg på litt spennende oppgaver. Dessuten skjønte jeg tidlig at man kan gjøre veldig mye med en bakgrunn i matematikk. Du kan godt si at det er vitenskapens verktøykasse!
Teknikker fra matematikken
Fram til sommeren studerte jeg matematikk både ved Universitetet i Oslo og ved Oxford. For meg var sommeren et gjensyn med miljøet på Kjeller: Jeg var ved FFI på et gruppeprosjekt i forbindelse med bachelorgraden. Nå i høst er jeg i gang med Computational Physics.
Matten var et veldig fint grunnlag å komme hit med. Mange av teknikkene jeg brukte har rotfeste i en eller annen grein av matematikken. Men det er vel så viktig med veiledere. De jeg har hatt her har kommet med mange gode ideer, og de er veldig greie å jobbe med. Jeg merker at jeg lærer mye kjappere når jeg får innspill fra folk som behersker temaet godt!
Vafler og råkjøring
Noen av medstudentene mine på Kjeller tok straks initiativ til å starte med vaffelfredager. Det ble en slager! En dag dukket det på mystisk vis også opp en eske med massevis av nerf-pistoler på kontoret. Altså slike som skyter skumpiler. Nerf står for Non-Expanding Recreational Foam. Jeg kan røpe at det ikke ble en spesielt produktiv dag. Men stemning ble det! Som om ikke det var nok: Råkjøring på bilbanen i FFI-messa var også svært tiltrekkende for noen av oss.
Det har vært en knallbra sommer. Det fine med å være student her er at du får bryne deg på ekte forskningsoppgaver! Anvendelsene av arbeidet er veldig tydelig. Da blir det ekstra spennende å stå opp og dra på jobb om morgenen. Så ja: Det frister å bli forsker!