Marie ser i infrarødt

Har du noen gang lurt på hva som skjuler seg bak et tykt lag med tåke eller røyk? Marie har (23) jobbet med ting som kan gjøre infrarøde kameraer enda bedre.

Marie har jobbbet ved FFI i sommer.
FORSKNING FRISTER: – Det er fristende å bli forsker, sier Marie (23) etter å ha hatt sommerjobb ved FFI. Hun forteller om tett og god oppfølging fra veilederen og av andre på teamet.

I sommer har jeg satt meg grundig inn i hva et IR-kamera er og gjør. Gjennom et slikt kamera ser verden helt annerledes ut. Vi kan se gjennom skodde og mørke, og avsløre detaljer som ellers ville vært skjult for det blotte øye. Men det er noen problemer også.

Det oppstår lett støy på bildene som tas, spesielt av gjenstander som ligger langt unna. Jeg har testet og utviklet metoder for å fjerne denne støyen, som kan være både termisk og elektronisk. Det har vært fasinerende å kunne jobbe med denne typen kamera og også få mulighet til å bruke teleskop, som vi brukte for å kunne se på enda lengre avstand med IR-kameraet.

Maskinlæring er revolusjonerende

Jeg har lært mye nytt om bildeprosessering. Jeg har begynt å utforske maskinlæring, noe jeg ikke hadde vært borti før. Maskinlæring har revolusjonert måten vi behandler bilder på. Ved å trene algoritmer på store mengder data kan maskiner lære å identifisere mønstre, trekke slutninger og utføre komplekse oppgaver som ofte overgår det vi mennesker klarer.

IR-bilder inneholder mye mer informasjon enn det vi ser med det blotte øye. Maskinlæring kan hjelpe oss å finne og sortere denne skjulte informasjonen. Systemene kan trenes til å klassifisere objekter, materialer og tilstander i IR-bilder med høy nøyaktighet. Slik kan vi spare masse tid og ressurser.

Jeg studerer fysikk ved NTNU i Trondheim. Faget er supert for slike som meg, som synes det er så gøy å lære hvordan ting henger sammen og dermed kan forstå den verdenen vi lever i bedre.

Forskning frister

Det er fristende å bli forsker. Dette er en av flere sommerjobber der jeg har fått anledning til nettopp å forske. Jeg fikk tett og god oppfølging av veilederen min, og av folk i teamet hans. De var spesialisert på andre felt som også berørte oppgaven min.

Vi sommerstudenter fikk også anledning til å være med på ting som var utenfor vårt eget område. Å jobbe en sommer ved FFI gir mulighet til å komme borti mange spennende prosjekter. Du får testet om forskning er noe du ønsker å drive med. Dessuten er det helt topp å få snakke med så mange kloke mennesker som tilfeldigvis har de samme interessene som deg!

Sommerjobb ved FFI

Hvem kan søke sommerjobb, hvor vil du jobbe og hva med sikkerhetsklarering?

Du kan søke sommerjobb hos oss hvis du studerer ved et universitet eller en høgskole. Du må være norsk statsborger, og vi krever sikkerhetsklarering.

Arbeidsstedet er på Kjeller ved Lillestrøm eller på Karljohansvern i Horten. Vi har et begrenset antall hybler til leie på Kjeller og prioriterer tildelingen til dem som ikke bor i pendleravstand til instituttet.

For studenter i sommerjobb benytter vi nivå Konfidensielt. Aktuelle kandidater vil få tilsendt blankett for personopplysninger, som fylles ut og returneres.
Du kan lese mer om sikkerhetsklarering her.

Vil du lese mer om hva andre studenter har jobbet med ved FFI?